Recent, a fost lansată schiţa documentară “Bădiceni”, realizată de Elena și Vadim Şterbate. Filmul are o durată de circa 15 minute şi ilustrează cele mai importante momente din istoria satului, dar şi secvenţe din viaţa actuală a localităţii. Premiera a avut loc în incinta ONG “Viitorul”, unde s-au adunat săteni şi autorităţile publice locale.
„Acum o jumătate de an ne-am propus cu soţia să facem o schiţă documentară despre Bădiceni, satul buneilor mei în care am petrecut frumoase clipe în copilărie. Am lucrat asupra schiţei mai multe luni, începând din primăvară. Filmările au demarat în luna aprilie şi, de obicei, lucram în timpul liber”, a menţionat jurnalistul Vadim Şterbate, responsabil de partea tehnică a procesului de lucru. Elena şi-a adus contribuţia în mare parte la scenariu şi regie, alte momente de lucru fiind împărţite egal, au menţionat autorii.
Sătenilor le-a venit pe plac filmul. „Ideea realizării acestui film este binevenită şi noi trebuie să preţuim ideile oamenilor care vin şi fac ceva pentru sat. Vă mulţumim pentru film şi, dacă acesta va fi plasat pe internet, îl vor vedea şi cei plecaţi din ţară şi duc dorul locurilor natale”, a opinat Rodica Tâltu, gazda evenimentului. Printre secvenţele de arhivă şi imaginile din viaţa contemporană a satului, spectatorii au remarcat şi filmările realizate cu drona, care ilustrează satul pe timp de vară, de la înălţimea zborului de pasăre. În opinia doamnei Nina Brighidin, filmul cuprinde cele mai importante momente din viaţa satului. „Mi-a plăcut filmul, au redat ceea ce e mai important în satul nostru: biserica, şcoala, grădiniţa, parcul Viitorul la care ţinem mult. E bine ca satul nostru să aibă o carte de vizită”. Au apreciat lucrarea şi autorităţile publice locale. Vasile Palamari, primarul comunei Bădiceni, a împărtăşit câteva impresii din timpul filmărilor, la care era prezent: „Apreciem mult efortul depus de realizatori. Am fost martor la câteva filmări cu colectivul „Rostăriţa” şi ştiu că nu e simplu, pentru câteva secvenţe frumoase s-a filmat mult. S-a lucrat multe ore, care, puteau fi dedicate familiei spre exemplu… în zile de odihnă, în orele de după serviciu. Ceea ce vedem noi este doar o picătură din ceea ce s-a filmat, vă mulţumim mult”.
O parte din cheltuielile pentru realizarea filmului le-au suportat autorii, dar au contribuit financiar şi mulţi săteni, dornici de a susţine această idee. Ei au primit ca amintire câte un DVD cu acest film.