Agenţia Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova a făcut publică astăzi, 16 decembrie, situația epizootică din Republica Moldova înregistrată în ultima săptămână. Astfel pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 4 cazuri pozitive de rabie, confirmate în secția virusologie, la 2 bovine, una în satul Cerlina din raionul Soroca și alta la Fălești, la o vulpe în raionul Strășeni și la un câine în raionul Rezina.
Vita din Cerlina a pierit până la venirea echipei ANSA, gospodăria a fost pusă în carantină, iar proprietarul urmează să fie despăgubit din fondul special al ANSA. Totodată animalele din sat au fost vaccinate contra rabiei. Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.
Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat (animalele elimină virusul cu 10 – 14 zile înainte de debutul clinic al bolii). Transmiterea bolii se mai face prin zgârietură, pe cale respiratorie de la lilieci (în cazul explorării unor peșteri), transplacentar, accidental, în laboratoare
In fiecare an, numărul deceselor provocate de turbare este de ordinul a 50.000 pe tot globul. Asia este continentul cu cel mai mare număr de cazuri de turbare la oameni cu peste 90% de decese anual. Cu toate ca afectează toate vârstele, rabia se întâlnește mai des la copiii sub 15 ani.
În cazul când cineva a fost muşcat:
Primul pas este curățarea rănii cu multa apa si săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
Este indicata efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament mai complex al rănii;
Să fie informate şi autorităţile sanitar veterinare.
Dacă animalul a fost muşcat:
să atinge animalul cu grijă deoarece, fiind rănit, poate să muşte şi se recomandă a fi protejate mâinile cu mănuşi;
trebuie chemat medicul veterinar sau autorităţile sanitar-veterinare locale. Animalul dumneavoastră trebuie să fie supus vaccinării sau revaccinării antirabice în primele 72 de ore după ce a fost expus unui animal turbat sau care ar putea fi bolnav de rabie.
Dacă observaţi animale care se comportă neobişnuit, raportaţi aceste situaţii autorităţilor sanitar-veterinare locale.
Sursa: www.ansa.gov.md