Tronsonul Șolcani-Arionești nu se regăsește în proiectul “Îmbunătățirea Drumurilor Locale”

0
98

   O misiune a Băncii Mondiale a evaluat stadiul de implementare a proiectului “Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ în Republica Moldova, în cadrul unui ciclu de conferințe online, desfășurate cu participarea conducerii Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) și antreprenorilor, transmite MOLDPRES.

Părțile au examinat stadiul de realizare a contractelor finanțate de Bancă, de implementare a programului de planificare optimizată a lucrărilor rutiere și integrare a contractelor bazate pe criterii de performanță pentru întreținerea periodică a drumurilor naționale

În cadrul întrunirilor a fost evaluată desfășurarea activităților ce țin de monitorizarea procesului de reabilitare, în special, procentul îndeplinirii volumului de lucrări la renovarea a 12,5 km, parte a Coridorului 13.2, ce trece prin satul Pârlița, comuna Alexeevca, din raionul Ungheni și Milești din raionul Nisporeni și a circa 10 km, parte a Coridorului 8.3, ce traversează localitățile Hârbovăț, Sverida și Onișcani din raionul Călărași. Pentru îmbunătățirea Coridorului 13.2 și 8.3, Banca Mondială a acordat un împrumut cu o valoare totală de peste 185 milioane de lei.

„Misiunea Băncii Mondiale a fost informată şi despre statutul de îndeplinire a lucrărilor rutiere, contractate în anul 2020 și demarate în luna martie a anului curent, privind îmbunătățirea a 36,5 km, parte a Coridorului 10, ce traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi și Trifești din raionul Rezina, a peste 34 km ai Coridorului 16 ce traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zâmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni și a circa 11 km ai Coridorului 13.1 ce trec prin satul Pârlița și comuna Alexeevca din  raionul Ungheni”, indică ASD.

Proiectele de reabilitare a Coridoarelor 10 și 13.1 au o valoare totală de peste 448 milioane de lei, iar cel de reparație a Coridorului 16 – circa 363 milioane de lei cu cofinanțare din sursele fondului rutier.

Acordul pentru implementarea Proiectului Băncii Mondiale “Îmbunătățirea a Drumurilor Locale’’ a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie a anului 2016, având o valoare de 80 de milioane de dolari, alocați Guvernului Republicii Moldova pentru modernizarea drumurilor locale cu cofinanțare din mijloacele fondului rutier în valoare de 6,3 milioane de dolari.

Cu părere de rău, acest proiect nu prevede și construcția porțiunii de drum Șolcani-Arionești, care rămâne un adevărat dezastru pentru automobiliști.


Articolul precedentEuro se depreciază cu 9 bani, în raport cu leul moldovenesc.
Articolul următorCC a calificat neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență. Un magistrat a avut o opinie separată
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.