Când vor renunţa moldovenii la banii de hârtie?

0
104

Te îngrozește gândul că trebuie să stai la coadă ca să plătești taxe pentru stat, să achiți serviciile comunale, sau să aștepți minute bune la bancă pentru a primi bani de la fratele din Italia? Folosește plățile fără numerar: cardul bancar sau achitările on-line.

Asa cum avem buletinul în viața reală, așa trebuie să avem un card, sau și mai bine un cont electronic în lumea virtuală. Este visul oficialilor de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Banca Națională ca orice moldovean să aibă și în lumea virtuală o identitate, pentru interacțiunea cu instituțiile statului.

”Aici mă refer și la debitarea directă, și la plățile programate. Sperăm și este visul nostru ca și trendurile noi să fie solicitate de populație, deja sunt solicitări atât din partea băncilor cât și a prestatorilor, aș vrea să menționez aici mobile-payments, mobile-banking. Aș dori ca populația tot mai mult să folosească tehnologiile noi, instrumentele moderne pentru a ne integra în lumea dezvoltat”, susține directorul departamentului plăți din cadrul BNM, Igor Munteanu.

Moldova se dorește un stat modern, unde achitările fără numerar ar urma să devină un instrument de plată ce ar ușura viața cetățenilor, dar și ne-ar poziționa printre țările dezvoltate. Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, statul a întreprins un șir de măsuri de popularizare și impulsionare a folosirii acestui instrument de plată.

”Încercăm să explicăm populației care sunt avantajele plăților fără numerar, care este situația. Am lansat și un program de promovare. Ne propunem ca timp de jumătate de an să familiarizăm cetățenii despre aceste modalități prin toate instrumentele media posibile”, mai spune Igor Munteanu.

Cardul bancar, devenit deja o banalitate în țările din Uniunea Europeană, un instrument care ar trebui sa ușureze plățile sau obținerea unor documente, rămâne încă un instrument de plată ce bagă frica în moldoveni.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că din cele peste 15 milioane de operaţiuni cu cardul, efectuate în 2014, 85 la sută au fost retrageri de bani din bancomate. Chiar dacă numărul operaţiunilor de plată cu utilizarea cardurilor a crescut simțitor în ultimii ani, ponderea acestora este mult sub media din Uniunea Europeană, care ajunge și la 90 la sută, susține expertul economic, Roman Chircă, care explică situația prin infrastructura slab dezvoltată de la sate.

”În Republica Moldova există toate tehnologiile necesare privind operarea cu cardurile bancare. Nivelul infrastructurii pentru deservirea cardurilor este unul dezvoltat. O problemă există însă în zona rurală, unde și numărul de magazine care au instalate POS-terminale este limitat. Ținând cont că majoritatea cetățenilor fac achizițiile la piață, această cutumă exclude cardul apriori din modalitățile de plată”, a adăugat Chircă.

Autoritățile nu bat pasul pe loc. A fost extins sistemul de plăţi MPay. Mai mult, au apărut aplicații cu care posesorii de telefoane mobile își pot plăti taxele direct de pe telefon. Mai mult, menționează directorul departamentului plăți din cadrul BNM, Igor Munteanu, plățile pot fi efectuate din orice punct al lumii unde există internet și nu se percepe comision suplimentar pentru tranzacții.

”Deja sunt și la noi pe piață carduri contactless, ce nu necesită introducerea în POS-terminale. Plus la aceasta am putea vorbi despre plățile online. Este mult mai comod să stai acasă și să faci plata de la computer, mai nou de la telefonul mobil, și să nu stai în rând la ghișeu la bancă. Și toate aceste modalități sunt deja accesibile în Republica Moldova”, a conchis Munteanu.

Părerile specialiștilor în privința plăților fără numerar sunt însă contradictorii. În timp ce unii consideră că numerarul a fost prezent în viețile oamenilor mii de ani și aceștia nu se vor debarasa de bani atât de rapid, alții consideră că plățile fără numerar sunt comode, sigure, dar și o modalitate de a combate corupția și evaziunea fiscală.

”O mare parte din economia națională este economia tenebră. Persoanele încasează mijloace prin evaziuni, care a devenit deja un sport național în Moldova. În aceste condiții cardul bancar devine un mecanism eficient de prevenire a evaziunii fiscale. E ușor de a evidenția aceste persoane. Vă aduceți aminte cazul vestit a lui Oleg Voronin, care a cheltuit într-o singură zi 60 de milioane de lei, fapt contabilizat și scos în evidență de anumite organe”, spune Roman Chircă.

Din 2005 până în prezent numărul cardurilor bancare a crescut de 2,7 ori. În prezent, numărul cardurilor bancare emise de către băncile comerciale din Republica Moldova aflate în circulație atinge cifra de 1.300.000 de unități. Această cifră ar însemna că la 3 cetățeni le revine un singur card. Este o rată de deținere foarte mică comparativ cu cel al cetățenilor Uniunii Europene unde fiecărui cetățean îi revin aproximativ 3 carduri.

Autor:Victor Pogor


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentSMURD: sute de oameni salvați de un nou serviciu de urgență
Articolul următorViziunea miniștrilor Agriculturii din Moldova și Polonia despre modernizarea agriculturii moldovenești
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.