La data de 10 decembrie, la Soroca, a fost lansat proiectul “Un scop comun — organizații durabile”, implementat de AO “Femeia și Copilul — Protecție și Sprijin” din Criuleni, unul dintre cei 59 de beneficiari ai Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Scopul proiectului este de a spori capacitatea organizațională, vizibilitatea și influența a șase organizații ale societății civile din zonele de Nord, Centru și Sud ale țării.
În zona de Nord a țării organizația beneficiară/parteneră este AO “Casa Speranțelor” din Soroca. Astfel, la evenimentul de lansare au fost prezenți atât reprezentanții acestei organizații, cât și reprezentanți ai Grupurilor de Inițiativă Locală din satele Șolcani, Tătărăuca Veche, Clubului” Amicii Nistreni” din Soroca — gata să se inspire din experiența organizațiilor mai experimentate.
Totodată, la eveniment au participat conducerea Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, precum și viceprimarul municipiului Soroca.
Victoria Secu, director executiv AO “Femeia și Copilul — Protecție și Sprijin”, a făcut o prezentare a proiectului, menționând rolul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea comunităților locale.
„Ne propunem să consolidăm capacitățile la șase organizații din șase regiuni ale țării în efortul lor comun de a se dezvolta ca organizații, de a face advocacy, de a monitoriza politicile și de a preveni discriminarea persoanelor defavorizate. Este un proiect inovativ de dezvoltare a organizațiilor din perspectiva propriilor lor necesități. Se va valorifica neapărat schimbul de experiență între organizații și acele lucruri frumoase, realizări pe care le au. De asemenea, vom discuta și vom gândi soluții pentru provocările existente. Este un proiect care se propune a fi foarte dinamic și va implica din regiunea de Nord organizația “Casa Speranțelor” și alte organizații, care vor putea să participe la activitățile proiectului pentru a se dezvolta, a cunoaște aspecte mai puțin cunoscute, cum să existe, să fie durabile”, a menționat doamna Secu.
Astfel, pe parcursul proiectului, la Soroca vor fi desfășurate mai multe activități de mentorat pentru îmbunătățirea proceselor și procedurilor interne de guvernare; platforme de dialog intersectorial pentru identificarea problemelor locale și resurselor interne și externe pentru soluționarea lor; activități de informare și sensibilizare despre rolul dezvoltării organizațiilor în dezvoltarea comunității; vizite cu schimb de experiență; instruiri în domeniul atragerii fondurilor etc.
În rezultat, organizațiile participante vor obține durabilitate instituțională și financiară, dezvoltare organizațională crescută, capacitate avansată de influențare a reformelor locale, vizibilitate crescută la nivel local.
“Marele nostru noroc este că am fost selectați ca partener/beneficiar în cadrul acestui proiect. Întotdeauna este loc pentru a crește și noi tindem să devenim mai buni. Sperăm că o să fie o conlucrare benefică și că vom face un schimb de experiență cu celelalte cinci organizații, vom acumula experiența lor și că până la finele proiectului să avem parte de întâlnirea cu experți, oferite de organizația implementatoare. Astfel, vom afla lucruri noi, ne vom dezvolta ca organizație și vom realiza multe alte proiecte în domenii în care nu am reușit să ne implicăm”, menționează Valentina Onica, președinta AO “Casa Speranțelor”.
Proiectul “Un scop comun — organizații durabile” este implementat în perioada noiembrie 2019 — decembrie 2021.
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.