(FOTO/VIDEO) Veteranii de război din raion au primit legitimații de tip nou

0
196

Astăzi au fost înmânate noi legitimații de veteran de război mai multor persoane din raionul Soroca, care au participat anterior la război ori asimilate participanţilor la război, conform hotărârii Guvernului nr.182 din 28 februarie a anului curent. Evenimentul a avut loc în incinta Palatului de Cultură.

“Aduc sincere mulțumiri din partea Ministerului Apărării și aprecieri veteranilor de război, pentru că în pofida războiului au izbutit să păstreze omenia, să salveze viețile atât ale camarazilor de luptă, dar și a altor cetățeni”, a declarat comandantul interimar al Centrului Militar Teritorial Soroca, locotenent colonelul Nicolae Pasat.

“Astăzi se restabilește un drept al nostru, un drept care după 26 de ani revine în statutul nostru de veterani ai războiului, conform legii nr.190 din  2003, care ne permite deja să ne considerăm veterani de război. Până astăzi ne-am aflat în afara oricărei norme legale a legii cu privire la veteranii de război”, a transmis Alexandru Cimbriciuc, preşedintele reprezentanţei Soroca a Uniunii Naţionale a Veteranilor de Război pentru Independenţa Republicii Moldova. El a mai menționat că documentul eliberat este important și comunică despre statutul persoanei de veteran de război.

“Credem că astfel vom avea o viață mai ușoară și vom beneficia de anumite facilități. Suntem mulțumiți de susținerea acordată, așa cum este ea”, spune unul din veteranii prezenți în sală, Ion Dumitru, din satul Țepilova, raionul Soroca.

Până în prezent Simion Pocitari nu poate uita ziua când a ajuns pe teritoriul Afganistanului. “Când am coborât din avion am găsit nisip, oameni înarmați cu arme, grenade. Cu timpul ne-am obișnuit cu ele. Am petrecut acolo un an și jumătate”, își amintește bărbatul din satul Schineni, raionul Soroca. “Până acum am deținut un document de veteran eliberat pe timpul URSS, apoi acesta a fost schimbat”, a remarcat el.

Potrivit lui Dumitru Alexandru Andriuca, din satul Vasilcău, războiul din Transnistria a început în martie 1992. Din spusele sale, “am fost transportați în regiune la 18 martie, iar pe 25 trupele s-au retras. Îmi amintesc că era foarte frig și ne încălzeam cu ce aveam la îndemână”.

Conform hotărârii de Guvern cu privire la legitimațiile veteranilor de război, acestea sunt de cinci tipuri.

Astfel, 14 cetățeni din în raionul Soroca vor primi legitimații pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, 222 – pentru veteranii acţiunilor de luptă din Afganistan, 496 – pentru veteranii acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. De asemenea, vor fi acordate legitimații de veteran de război pentru 44 de soroceni care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl.

Nicolae Pasat a precizat că documentele de tip vechi vor expira la 1 ianuarie 2021. Termenul de valabilitate al celui nou este nelimitat.


Sursa: Anexa nr. 3 la Hotărîrea Guvernului nr.182 din 28 februarie 2018

 


Articolul precedentREPORTAJ VIDEO: Criză de internet la Tabăra “La Dumbravă”
Articolul următorREPORTAJ VIDEO: În așteptarea apei din bazin…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.