Două cazuri de Antrax la Bulboci, încă neconfirmate oficial

0
57

Doi bărbați din comuna Bulboci, au fost transportați la Chișinău pentru investigații și tratament. Aceștia s-ar fi infectat cu Antrax de la un animal domestic, sacrificat la începutul acestei luni. Deocamdată rezultatul de laborator care ar confirma sau infirma prezența Antraxului nu sunt.

Surse din cadrul Secției boli infecțioase a Spitalului Raional Soroca au confirmat că cei doi bărbați au fost transportați în secție, ei prezentând erupții. Ulterior aceștia au fost transportați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” din Chișinău, pentru investigații și tratament.

Aceștia rămân suspecți de Antrax, confirmarea de laborator nu este încă, au menționat specialiștii CSP. Potrivit medicilor, rezultatele de laborator în acest caz pot apărea în decurs a zece zile.

Primarul comunei Bulboci, Iurie Cojocaru, a confirmat pentru Observatorul de Nord că cei doi bărbați se află încă la spital și se simt mult mai bine.

Tototdată, specialiștii Centrului de Sănătate Publică, ai Serviciului veterinar și Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor Soroca, au investigat cazul la fața locului și au luat măsurile de rigoare.

S-au colectat probe de sol și s-au transmis la laborator pentru confirmarea prezenței bacilului de Antrax. S-a efectuat dezinfecția la fața locului, animalele din gospodărie stau acasă, nu au voie să iasă la pășunat, laptele care se obține se distruge și se îngroapă în ogradă”, a menționat Tudor Moraru, șeful Direcţiei Siguranţa Alimentelor.

*Antraxul este o boală infecțioasă comună omului și animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine);

*Boala poate trece de la animal la om;

*Antraxul poate fi prevenit prin vaccinare.

Cristina Mereuță, medic epidemiolog la CSP Soroca, ne-a comunicat următoarele: “Specialiștii noștri de comun cu Serviciul veterinar s-a u deplasat la fața locului, unde s-au întreprins măsuri epizootologice, cât și antiepidemice anume cu eliminarea circumstanțelor la fața locului, întocmirea listei persoanelor contacte, , care a fost trimisă lucrătorilor medici din localitate, pentru a fi supravegheați și a indica tratament profilactic cu antibiotic. S-au luat toate obiectele care au fost în contact cu animalul bolnav și au  fost supuse dezinfecției, apoi arderii. Locul unde s-a aflat animalul de asemenea a fost dezinfectat cu clorură de var. Serviciul veterinar, în raza de 100 de metri a vaccinat toate animalele, cu scop profilactic, pentru a feri de pericol și restul gospodăriilor”.

Boala se consideră extrem de contagioasă, dar din fericire, probabilitatea de transmitere de la om la om este foarte mică. Important e ca să fie distrus bacilul de Antrax din mediu, pentru că el este foarte rezistent, a mai menționat specialista.


Articolul precedentFotografia Zilei: A început sezonul de plajă
Articolul următorAGENDA campaniei sociale „ORAȘ MODERN – SCĂRI ACCESIBILE”. Săptămâna nr.5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.