Medicii riscă să fie sancționați, dacă nu prescriu medicamente compensate

0
35

Într-un comunicat emis recent de către Ministerul Sănătății se menționează că o parte din Centrele de Sănătate din raioanele țării înregistrează un nivel redus de prescriere a medicamentelor compensate, printre care și câteva localități din raionul Soroca.

In cadrul unei ședințe de lucru cu reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Medicamentului și medicii șefi ai instituțiilor de asistență medicală primară din țară, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat că medicii care vor evita să prescrie medicamente compensate, riscă să fie sancționați.

Prin urmare, potrivit Ministerului Sănătății, o situație alarmantă al numărului mediu de rețete prescrise la un medic de familie si la un medic pediatru se arată la Centrul de Sănătate Nimereuca, Parcani, Vasilcău, Cosăuți, raionul Soroca. În listă se regăsesc și alte centre din republică.

Contactat de către Observatorul de Nord, șeful Centrului de Sănătate Publică Raional Soroca, Tudor Mogorean, a declarat că nu cunoaște care este situația, iar instituția dată nu monitorizează cantitatea și tipul de medicamente prescrise de către medicii de familie din raion.

Tatiana Bostan, reprezentanta Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, filiala Soroca, a precizat că instituția nu a primit încă nici o scrisoare oficială de la minister. “Noi nu avem raportul de activitate din ultima lună și nu cunoaștem nimic despre aceasta. Până în prezent nu am avut probleme cu medicamentele prescrise de medicii din raion, nimeni nu s-a plâns și nu am avut careva obiecții din partea beneficiarilor”, ne-a spus doamna Bostan.

Totuși situația în centrele de sănătate sus-menționate este alta, dacă ținem cont de comentariile personalului medical. Aceștia spun că respectă noile prevederi ale ministerului și că medicamentele sunt eliberate conform regulamentului.

Potrivit medicului de la Centrul de Sănătate Vasilcău, Ion Starîș, sunt mari bătăi de cap la eliberarea medicamentelor compensate și parțial compensate. Pe de o parte, sunt pacienții, care uneori refuză tratamentul sau găsesc alte alternative, iar pe de altă parte sunt farmaciile care eliberează aceste medicamente și care deseori nu o pot face, din cauza că nu au primit stocul sau acesta s-a epuizat.

“Nu pot impune bolnavul să ia medicamentul, este dreptul lui să refuze sau nu. Atunci când se adresează pacientul, noi ținem cont de lista de medicamente compensate, parțial compensate și le eliberăm când este necesar. Medicamentele au prețuri diferite. La moment până în octombrie am îndeplinit 56% din suma totală preconizată pentru medicamente compensate. Pacienții sunt informați despre dreptul lor. Dacă ar fi scrisă o plângere pe faptul că nu vreau să eliberez medicamente compensate sau am eliberat pe cele greșite, ar fi fost altceva. Din contra, eliberez medicamente mai ieftine, pentru că știu că pacienții nu au bani”. Domnul Stărîș a precizat că, lista de medicamente eliberate conform bolilor a suferit careva modificări din 1 octombrie. Până atunci, unele au fost integral compensate, iar din luna curentă pentru o parte pacienții trebuie să achitate.

Dacă până acum, copiii cu vârsta 0-5 ani beneficiau de medicamente fără plată, atunci din această lună, astfel de medicamente se eliberează copiilor până la vârsta de 18 ani, conform listei de medicamente modificate.

La Cosăuți, pacienții nu apelează întotdeauna la serviciile Centrului de Sănătate din localitate. Plus la toate, potrivit medicului șef, Ion Sîrghii, pentru a procura medicamente mai ieftine, sătenii trec râul Nistru și le iau din Ucraina.

Asistenta medicală a Centrului de Sănătate din Nimereuca, Liuba Tofan, ne-a comunicat că medicul șef a fost două săptămâni în concediu și nu au fost eliberate medicamente în lipsa dumnealui. “Ele sunt eliberate doar de către medic. Noi scriem dare de seamă despre câte rețete am eliberat săptămânal. Pacienții sunt informați permanent despre faptul că avem medicamente fără plată”. Doamna Tofan s-a plâns de faptul că centrul medical din localitate nu are ambulanță sau o mașină de serviciu. Femeia este nevoită periodic să facă naveta și să transporte cutiile cu medicamente la autobuz, care circulă în zile și ore anumite, iar drumul este lung și anevoios.

Observatorul de Nord a încercat să ia legătura și cu Centrul de Sănătate din Parcani, însă numărul de telefon era temporar deconectat.

Ședința convocată de către ministrul Sănătății privind prescrierea medicamentelor compensate, la două săptămâni după aprobarea actelor normative în vigoare, a avut drept scop de a înlătura impedimentele existente și de a valorifica resurselor financiare alocate.

”Noi nu mai putem aștepta ca pacienții să vină și să ceară tratament compensat. Dacă în țară cu un an în urmă nu erau bani suficienți sau nu existau documente, ordine în acest sens, astăzi noi suntem în situația în care resursele financiare disponibile nu sunt valorificate. Noi avem peste 200 de milioane de lei, care trebuie să ajungă la cetățeni. Atitudinea unor medici, care, în mod vădit îngrădesc accesul populației la medicamentele compensate, punându-le în pericol sănătatea, va fi aspru sancționată”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

In acest sens, se anunță în comunicatul emis de minister, că urmează a fi expediate scrisori de atenționare către președinții de raioane, dar și organele competente, pentru a lua măsurile de rigoare. Totodată, Ministerul Sănătății va institui o comisie specială, care va monitoriza prescrierea medicamentelor compensate în raioanele care au înregistrat deficiențe la acest capitol. De asemenea, aceste instituții vor fi obligate să raporteze săptămânal nivelul de prescriere a produselor farmaceutice de acest gen.

Amintim că, la data de 1 octombrie Ministerul Sănătății a extins Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală până la 140 de denumiri comune internaționale.

Potrivit noului regulament care a intrat în vigoare din 1 octombrie 2016, persoanele asigurate beneficiază de medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru tratamentul celor mai frecvente maladii, acordat în sălile de proceduri sau staţionarele de zi ale instituţiilor medicale primare. Lista maladiilor a fost întocmită în funcţie de indicatorii de morbiditate, datele statistice privind frecvenţa acutizărilor, a internărilor şi cuprinde 17 grupuri de boli, printre care se numără diabetul zaharat şi complicaţiile lui, hepatita cronică, pneumonia, astmul bronşic, bronşita simplă, pancreatita cronică, infecţia respiratorie acută la copii, fibroza şi ciroza hepatică, pielonefrita etc. (vezi aici lista maladiilor).

De medicamente compensate beneficiază copiii cu vârste între 0 şi 18 ani, precum şi adulţii. Rata de compensare a medicamentelor pentru copii va fi de 100%, iar pentru adulţi – 70%.

Preparatele medicamentoase sunt prescrise de către medicul de familie sau medicul pediatru, conform anumitor scheme de tratament în corespundere cu prevederile protocoalelor clinice naţionale şi standardele medicale de diagnostic şi tratament. Medicamentele compensate sunt eliberate de farmaciile contractate de CNAM.


Articolul precedentFotografia Zilei – Amintiri tomnatice
Articolul următorLa cetate s-au auzit iarăşi tunurile (GALERIE FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.