Cum să iubești un copil: 10 sfaturi de la pedagogul, care a intrat în camera de gazare împreună cu copiii

0
190

Astăzi, de Ziua Internațională a Copilului, vrem să vă povestim despre omul ale cărui principii au stat la baza elaborării Convenției pentru Drepturile Copilului. Vorbim despre pedagogul polonez Janusz Korczak, un pionier în domeniul educației și al drepturilor copiilor.

Janusz Korczak, pe numele său real Henryk Goldszmit, a fost un medic, educator și scriitor polonez, cunoscut pentru dedicarea sa extraordinară față de copii, susținând ideea că fiecare copil are dreptul la respect, la o educație adecvată și la o viață demnă.

El a fost directorul unui orfelinat din Varșovia, unde a implementat metode educative revoluționare, punând accent pe demnitatea și autonomia copiilor. Korczak a creat un mediu în care copiii erau tratați cu respect și încurajați să participe activ la gestionarea orfelinatului. A introdus ideea de auto-guvernare a copiilor, oferindu-le posibilitatea de a lua decizii și de a învăța prin experiență directă.

La 5 august 1942, dis de dimineaţă, soldaţii germani au pătruns în orfelinatul evreiesc condus de Korczak, aflat în gheto-ul Varşoviei. Polonezul nu i-a părăsit pe micii lui protejaţi, fiind transportaţi cu toţii în lagărul de concentrare de la Treblinka, în pofida faptului că medicul polonez evreu ar fi putut să se salveze. A refuzat însă toate mâinile de ajutor care i-au fost întinse, nedorind să îi lase singuri pe copii. A fost atât de ferm în decizia sa, încât a reuşit să-i convingă pe soldaţii nazişti să-l ducă şi pe el, odată cu ei, în lagărul de exterminare. Când otrava numită Zyklon B începuse să sufoce deja copiii, iar frica luase locul bucuriei, profesorul Korczak le-ar fi şoptit celor mici: “Nimic, asta nu-i nimic, copii”.

10 sfaturi exceptionale cum să iubești copiii de la Janusz Korczak

  1. Nu te aștepta ca cei cărora le-ai dat viață să îți îndeplinească ambițiile. Ajută-ți copiii să devină cine sunt ei cu adevărat, nu cine ești tu.
  2. Nu te aștepta ca fiul sau fiica ta să îți returneze tot ce ai investit în el sau ea. I-ai dat copilului tău viața lui, cum ar putea să se revanșeze față de tine? El va da viață altcuiva, apoi altcuiva, și acesta este un act ireversibil de gratitudine.
  3. Nu îți revărsa niciodată resentimentele asupra copilului tău și vei evita dezamăgirea mai târziu în viață. Culegi ceea ce semeni.
  4. Nu te gândi că problemele copilului tău sunt inferioare problemelor tale. Totul în viață este dat în funcție de ceea ce poate duce cineva. Adu-ți aminte, viața unui copil este la fel de plină de provocări ca a ta, poate chiar mai provocatoare, deoarece el nu are nicio experiență de viață.
  5. Nu umili copilul!
  6. Nu uita că cele mai importante întâlniri în viață sunt întâlnirile noastre cu copiii. Dă-le mai multă atenție, fiindcă nu putem ști niciodată pe cine vom întâlni în acel copil.
  7. Nu fi prea dur cu tine însuți dacă nu poți să faci ceva pentru copilul tău. Adu-ți aminte, nu ai făcut niciodată suficient dacă nu ai făcut tot ce ai putut.
  8. Un copil nu este un tiran care pune stăpânire pe viața ta. Nu este doar carnea și sângele tău. Este o prețioasă Cupă a Vieții care ți-a fost dată pentru ca tu să îi poți lumina focul creativ. El este o declarație de dragoste împărtășită de doi oameni și, din momentul nașterii sale, cei doi nu vor crește doar un copil, ci un suflet viu.
  9. Învață să iubești copilul altcuiva. Nu trata niciodată copilul altcuiva așa cum nu ai vrea ca copilul tău să fie tratat.
  10. Iubește-ți copiii indiferent de cine și ce sunt – chiar dacă se dovedesc a fi netalentați sau lipsiți de succes ca adulți. Bucură-te în momentul în care comunici cu ei. Un copil este o celebrare a vieții care este întotdeauna cu tine.
Articolul precedentElena Prodan: „Visul meu din copilărie s-a transformat în profesie, iar jocul “de-a școala” are loc în sala de clasă”
Articolul următorVictoria Jernovoi: „Pe la 7 anișori am scos dintele cățelului nostru”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.