Cerealele trec de pe câmp în hambare

0
33

Campania de recoltare a cerealelor din prima grupă este în plină desfăşurare. Producătorii agricoli din raionul Soroca trudesc pentru a strânge la timp recolta de grâu, orz, mazăre, rapiţă. Rezultatele sunt satisfăcătoare, spun oamenii gliei.

Potrivit informaţiilor preliminare ale Direcţiei raionale Agricultură şi Alimentaţie publică (DAA), din suprafaţa totală de 15805 ha de cereale din prima grupă au fost recoltate 11570 ha sau 74% din suprafaţa totală de cereale de prima grupă în raion. 13585 ha le reprezintă de grâul, dintre care sunt recoltate 9500 ha, roada medie fiind de cca 4 t/ha.

La treieratul grâului
La treieratul grâului

Orzul este recoltat aproape în întregime: 1400 ha din totalul de 1500 ha, iar roada medie pe ha este de 4,3 tone. Mai puţin ca suprafaţă, 410 ha, mazărea înregistrează o recoltă bună, spun agricultorii. Pe suprafaţa de 390 ha recoltată până acum, recolta medie este de 4,2 t/ha. Ceva mai rău stau lucrurile cu rapiţa, care, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile din anul trecut, precum timpul secetos din septembrie, nu a permis semănatul culturii la timpul potrivit pe suprafeţe impunătoare, menţionează Serghei Slutu, şeful DAA. Astfel, recolta medie obţinută de pe cele 280 ha din totalul de 310 ha constituie 1,7 t/ha, adică sub medie (2,5t/ha).

Alexei Florea, director SRL „Prietenia Agro”, Vărăncău: «Campania de recoltare decurge normal. Roada medie la cereale este bună, din păcate, preţurile nu ne bucură deloc. Doi lei pentru un kilogram de grâu este foarte puţin, noi însă am depus multă muncă şi am investit mulţi bani.

Ploaia promisă de meteorologi a bucurat producătorii agricoli, totuşi precipitațiile sunt insuficiente, spun specialiştii. „În partea de nord a raionului, la Iarova, Rudi, Şolcani a plouat mai bine. În partea de sud mai puţin, dar noi, agricultorii, ne bucurăm de orice strop de ploaie, indiferent dacă este perioada recoltării. Ploaia care a fost nu scade calitatea grâului. Insuficienţa de umiditate însă se simte la culturile din grupa a doua, din motiv că nu a fost rezerva necesară de apă în sol, afară de ploile de primăvară, care au permis culturilor să crească, dar nu a contribuit la formarea rezervei de apă în sol”, a menţionat domnul Slutu, în speranţa că precipitaţiile nu se vor lăsa aşteptate.

Articolul precedentExcursie prin Arhiva Sorocii
Articolul următorBiserica de lemn de la Măcăreuca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.