Un meniu mai sănătos pentru copii în grădiniţele şi şcolile din Soroca

0
33

Începând din luna septembrie a acestui an, şcolile şi grădiniţele din raionul Soroca urmează să adopte un nou meniu pentru elevi şi copii, potrivit recentei decizii a Ministerului Sănătăţii, care interzice consumul produselor din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri și salamuri) în aceste instituţii.

Conform unui comunicat emis de către Ministerul Sănătăţii, până la sfârșitul lunii iunie, urmează să fie aprobate noile meniuri pentru copiii din instituțiile învățământ preșcolar și școlar. La elaborarea meniurilor lucrează reprezentanții Ministerului Sănătății, tehnologi alimentari și specialiști în sănătatea copiilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, pediatri, dar și părinți. Documentul va fi examinat și de către un expert al Organizației Mondiale a Sănătății.

Specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Învăţământ Soroca spun că prezenta decizie a ministerului se află la etapa de implementare, iar în următoarele zile urmează să fie informată şi instruită administraţia grădiniţelor din raion privind noul meniu pentru copii. Acesta trebuie să conțină mai multe fructe de sezon, un spectru mai larg de legume, mâncare bogată în proteine și se exclud categoric bucatele prăjite.

Decizia dată a fost luată după ce mai mulţi părinţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de produsele cu care sunt hrăniţi copiii în şcoli şi grădiniţe şi au venit cu sesizări la Ministerul Sănătăţii, adresând o petiţie online. Potrivit petiționarilor, introducerea acestor produse procesate pune în pericol sănătatea copiilor, în contextul în care crenvurștii conțin „ingrediente de origine sintetică prezenţa cărora poate provoca alergii, carne de calitate joasă și cresc riscul de cancer şi boli ale tractului digestiv, în special în cazul copiilor”.

În consecință, specialiștii în sănătatea publică au efectuat mai multe probe de laborator, care au demonstrat că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi conțin concentrații mari de fosfați și aditivi alimentari, se mai menţionează în comunicat.

Informăm că, la 3 iunie curent, Ordinul privind consumul produselor din carne în instituțiile de învățământ general a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 151-155/991. Documentul prevede excluderea totală a acestor alimente din meniurile copiilor și înlocuirea lor cu carne de calitate superioară, de categoria I.

Doina Alexei


Articolul precedent„Sunt oameni care habar nu au despre legislaţie”
Articolul următorStrada Bolintineanu redeschisă după reparaţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.