Fribourg este un orășel mic (40 mii locuitori) așezat pe malul râului Saane (în germană) ori Sarinne (în franceză). Fiind chiar la hotarul dintre regiunea germanofonă și cea francofonă aici ne pomenim în exemplul perfect de bilingvism și nu doar pentru râul local. În această regiune se poate face carieră și e posibil să muncești în serviciul public doar când ești perfect bilingv: franceză-germană. Bineînțeles, cunoașterea oricărei altei limbi naționale oficiale dintre cele patru ale Elveției este înalt apreciată.
Centru universitar și capitală a cantonului cu același nume, Fribourg-ul se bucură de o viață socială și culturală impresionantă. În lunile martie- octombrie este organizat „Anul gustului”, festival gastronomic, prin care sunt promovate produsele locale pentru a îndemna populația să consume ceea ce se produce pe loc, să cunoască bucătăria tipică regiunii. „Anul gustului” are și scopul de a proteja mediul și a asigura calitatea vieții în canton. Tot la Fribourg, de 37 de ani se desfășoară Festivalul internațional de film – FIFF. Cu zece ani în urmă în cadrul acestui eveniment important a fost creată o sectiune nouă întitulată „Noi Teritorii”, menită să aducă în Elveția creații din regiuni îndepărtate și țări mai puțin cunoscute. Ediția din anul curent, care prezintă 99 de filme din 52 de țări de pe toate continentele, a fost marcată de o premiera mondială – panorama cinematografiei din Republica Moldova.
În cadrul acestei secțiuni, s-au demonstrat la festival trei lungmetraje, printre care filmul „Carbon”, și mai multe scurtmetraje. A fost organizată o masă rotundă cu tema „Faire du cinéma en Republique de Moldavie”, în care au fost antrenați ceri patru cineaști din delegația Republicii Moldovae de patru persoane: Eugeniu Popovici, Ana-Felicia Scutelnicu, Valentina Iusufodjaev, Ion Gnatiuc. Acesta din urmă este și curatorul evenimentului. La o manifestație cinematografică internațională, Ion Gnatiuc a făcut cunoștință cu Thierry Jobin, directorul artistic al festivalului.
În căutare de „noi teritorii”, directorul artistic a fost repede cucerit de calitatea creației cinematografice în Moldova. Puținele informații despre filmele moldovenești pe scena internațională l-au îndemnat să corijeze „o injustiție făcută țării noastre”. Astfel curiozitatea unuia combinată cu profesionalismul celuilalt au adus Moldova în Elveția.
Tema mesei rotunde propuse, dar și numeroasele întrebări ale publicului au permis echipei să se exprime sincer și deseori cu regret despre situația cinematografiei în țară, despre lipsa unei industrii organizate pentru a oferi spațiu creației și numeroaselor talente. În cele două zile de prezentare a Republicii Moldova, publicul local, regional, național, completat de membrii diasporei au dat dovadă de curiozitate și entuziasm. Unii au făcut drum lung pentru a descoperi „noi teritorii” cinematografice venite din Estul continentului european și „fabricat de Moldova”, alții – pentru a admira țara lor urcată pe platforma internațională, oferită prin acest eveniment. Echipa cineaștilor moldoveni era chemată să dialogheze cu cinefili, răspunzând la zeci de întrebări, interminabilul schimb de opinii continuând pe culoare. Ambasada țării noastre și-a adus contribuția organizând un pahar de vorbă la sfârșitul zilei, încărcată de emoții și impresii.
Participarea la festivalul internațional de film din Fribourg a fost o adevărată descoperire cinematografică, privită și ca o prezentare extrem de utilă și binemeritată a filmului moldovenesc. Vrem însă să credem că acest eveniment va constitui și o platformă de lansare a cinematografiei noastre, în primul rând, în țară, pentru țară și cu țara. E nevoie urgență de aprecierea talentelor, de facilitarea creației naționale. Apreciat în țară talentul călătorește liber și pe aripile lui poartă imaginea întregii țări peste mări si zări.
Margareta Donos, Fribourg, Elveția