Aproximativ 84 de mii de persoane refugiate din Ucraina se adăpostesc pe teritoriul Republicii Moldova / VIDEO

0
47

De la începutul războiului în Ucraina, Moldova și Polonia au găzduit cel mai mare număr de persoane refugiate. Potrivit cifrelor oficiale la data de 1 februarie 2023, în diverse regiuni ale Republicii Moldova se adăpostesc aproximativ 84 de mii de persoane refugiate din Ucraina, aproximativ 500 dintre acestea sunt în raionul Căușeni. După declanșarea agresiunii rusești în Ucraina raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au devenit punct de refugiu pentru mamele și copii din Ucraina care au reușit să găsească liniște și siguranță într-un spațiu total necunoscut până nu demult. În ultimul an femeile refugiate din Ucraina spun că reușesc să se integreze tot mai bine și se implică în viaţa economică și socială a Republicii Moldova, informează Studio-L.

Ruine împletite cu amintiri asta a mai rămas azi din orașul Mariupol, orașul de baștină a Tamarei Casilova, stabilită de aproape un an în Republica Moldova. La cei 68 de ani ai săi războiul a lăsa-o fără casă, rude, prieteni și tot ce a agonisit o viață. În 2023 trebuia să marcheze o jumătate de secol de activitate în domeniul medicinei, n-a mai apucat să jubileze spune femeia care afirmă că nici spitalul în care a activat nu mai există. Când a început războiul femeia a ezitat să plece, speră că în câteva zile situația se va îmbunătăți. Însă i-a fost foarte dificil din punct de vedere psihologic. Împreună cu cinci copii la Căușeni a ajuns și Marina.

Au plecat din Odessa în grabă după ce situația în regiune a devenit tensionată. Inițial au stat la diferite centre de plasament, ca ulterior să reușească să își închirieze o locuință. Moldova le-a acordat tot suportul inclusiv medicamente și asistență socială pentru copii. Ce le rezervă viitorul nu știe cert este că lii dor de casă și s-ar întoarce oricând. La aproape un an de la începutul războiului doar raionul Ștefan Vodă găzduiește peste 1000 de refugiați ucraineni. Printre aceștia 638 de adulți și 366 de copii. Cei mai mulți sunt stabiliți în satul Palanca 185, urmează Tudora cu 182 de refugiați, orașul  Ștefan Vodă 125 și satul Crocmaz 119.

Raionul Căușeni se află și el în topul raioanelor cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni stabiliți în ultimul an. În jur de 700 de persoane sunt cazate aici, marea majoritate dintre care și-au găsit un loc de muncă, iar copii au fost integrați în activități educaționale. Amintim că până în data de 1 februarie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a instituit un regim facilitat de traversare a frontierei de stat pentru cetățenii Ucrainei pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere la frontiera moldo – română și punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău, precum și la ieșirea acestora din Republica Moldova spre Ucraina, în temeiul documentelor în baza cărora au intrat.

SURSA: STUDIO-L


Articolul precedent„Să iubim dar să știm ce facem!” – acesta este mesajul voluntarilor de la CSPT „Pro Viața” / VIDEO
Articolul următorCâte case din piatră și cărămidă erau în Soroca acum un secol?
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.