8 lucruri interesante despre pisicile portocalii

0
755

Pisicile portocalii sunt unele dintre cele mai indragite feline. Ba chiar multe pisici faimoase au blanita de aceasta culoare, cateva exemple fiind GarfieldPuss in Boots si Bob din filmul si cartea „Un motan pe nume Bob”. Insa ce le face sa fie atat de speciale?

Descopera in continuare 8 lucruri interesante despre pisicile portocalii:

1. Nu este o rasa anume

Mai intai de toate este important sa stim ca pisicile portocalii nu reprezinta o rasa anume, ci facem referire doar la culoarea blanitei. Astfel, vom observa pisici cu aceasta culoare la mai multe rase precum pisica europeana, main coon,  scottish fold si pisica persana.

2. Cauza culorii portocalii

Feomelanina este pigmentul responsabil de culoarea rosiatica a pisicutelor. In functie de cantitatea in care acesta se gaseste, pisicile pot avea blanita de la crem pana la portocaliu intens.

3. Pisicile portocalii sunt pisici tabby (tigrate)

Toate pisicile portocalii sunt pisici tabby, adica tigrate. O caracteristica evidenta este litera „M” pe care o putem observa pe fruntea lor. De asemenea, mai putem observa si ca nu toate pisicile au dungile la fel. Acestea sunt fie dungi groase, bine definite (Classic tabby), fie dungi mai subtiri si lungi asemanatoare cu cele de la tigri (Mackerel tabby), fie dungi mai scurte, asemanatoare unor pete (Spotted tabby).

4. Majoritatea sunt masculi

Acest lucru se datoreaza genei care produce culoarea portocalie in cromozomul X. Femelele au doi cromozomi X ceea ce inseamna ca au nevoie de doua copii ale acestei gene pentru a deveni portocalii, in timp ce masculii au nevoie doar de una. Astfel, aproximativ 75%-80% din pisicile cu blana portocalie sunt masculi.

Un alt lucru interesant este ca masculii au nevoie doar ca mama pisica sa aiba blana portocalie, indiferent ca este complet portocalie sau mai are si alte culori pe blanita precum pisicile calico si tortoiseshell, in timp ce femelele au nevoie ca tatal lor sa fie complet portocaliu, iar mama lor sa aiba portocaliu pe blanita.

5. Pot avea pistrui

Exact! Pisicile portocalii pot avea pistrui pe nasuc, in jurul ochilor, pe buze sau pe gingii. Acest lucru se datoreaza tot culorii blanitei lor.  De asemenea, pe masura ce inainteaza in varsta, pistruii se vor raspandi mai mult.

6. Personalitate

Pisicile cu blanita portocalie au in general o personalitate extrem de placuta. Ba chiar unele persoane le aseamana personalitatea cu cea a cainilor. Sunt foarte relaxate, fericite, afectuoase si loiale. Le place sa isi urmareasca stapanii peste tot si sa astepte sa fie alintate.

Masculii tind sa fie foarte„vorbareti” si mai activi, in timp ce femelele sunt cunoscute ca fiind calme si linistite.

Sunt pisici curajoase si indraznete, ceea ce le face sa fie vanatori excelenti si nu se dau in laturi de la o bataie cu alte pisici. Totodata sunt si independente. Acest lucru nu inseamna ca le place sa stea singure, ci ca nu le place sa faca ce li se spune. Doar este pisica! Deci cine este seful?

De obicei nu au nicio problema in a-si imparti casa cu alte animale, chiar si cu cainii cu care pot deveni buni prieteni.

7. Au tendinta sa se ingrase

Datorita personalitatii lor relaxate, multe pisici portocalii adora sa leneveasca. Insa ele adora si sa manance. Iar aceste doua lucruri pot conduce adesea la cresterea in greutate (un exemplu foarte cunoscut fiind adorabilul personaj Garfield). De aceea, trebuie sa avem grija sa le oferim o alimentatie potrivita si sa ne jucam cat mai des cu ele pentru a le motiva sa faca miscare.

8. Sunt usor de adoptat 

Se stie ca din pacate pisicutele negre isi gasesc foarte greu omuleti care sa le adopte datorita culorii lor. Insa ce nu se stie este faptul ca pisicile care isi gasesc foarte repede familii sunt cele portocalii. Acestea sunt alese in special datorita personalitatii lor afectuoase si prietenoase.


  • ETICHETE
  • VP
Articolul precedent„Un călător în timp” susține că omenirea este la un an distanță de descoperirea unor specii ostile
Articolul următorA pus o felie de lămâie în cuptorul cu microunde şi a descoperit un truc extraordinar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.