Pentru întreținerea unei persoane fără adăpost, ar fi nevoie de aproximativ 375 de lei pe zi și în jur de 64 500 de lei pe an, în această sumă încadrându-se plata pentru o singură persoană. Aceste estimări au fost comunicate de către viceprimarul Mihail Grabciuc, în cadrul Emisiunii “OBSERVATORUL”.
“De la bun început, atunci când a fost transmis Centrul social “Revenire” în gestiunea Consiliului orășenesc, a fost pusă condiția ca să fie finisat din bugetul republican. Ulterior, noi am fost nevoiți să preconizăm bani pentru întreținerea acestui Centru. La moment instituția activează 24/24, iar în cadrul acesteia sunt cazate 17 persoane, dintre care 15 sunt din oraș, iar 3 din raion”, ne spune domnul Grabciuc.
În cadrul Emisiunii “OBSERVATORUL”, Tatiana Botnari a argumentat de ce se ajunge la această sumă atunci când se discută despre întreținerea unei persoane. “La plasarea beneficiarilor în centru, aceștia trec un control medical, cum ar fi la tuberculoză, HIV Sida, și alte boli contagioase. După ce aflăm rezultatele lor și îi cazăm, le oferim pat, câte un set de lengerie, alimentație de două sau trei ori pe zi, precum și avem angajați, printre care patru infirmieri care sunt alături de ei non-stop, dereticătoare, sanitar, asistent medical care lucrează cu jumătate de salariu și zilnic le administrează medicamentele necesare”, a explicat doamna Botnari.
Persoanele în situații de risc sunt alimentate de trei ori pe zi la Centrul social “Revenire”, iar cele fără adăpost de două ori pe zi.
“Avem persoane în etate, cu grad de invaliditate, care au un venit minim, astfel suplimentar reușesc să își cumpere lucruri elementare pentru trai”, susține directoarea.
Șefa Secției Protecția persoanelor aflate în dificultate, Marcela Soficiu, a confirmat faptul că suma pe care o cheltuie statul pentru întreținerea persoanelor în dificultate este costisitoare. “Aceasta este realitatea pe care o avem și nu o putem schimba”, a reiterat dumneaiei.
Urmăriți declarațiile invitaților integral AICI.
Viceprimarul Mihail Grabciuc a menționat în cadrul Emisiunii “OBSERVATORUL” că parvin mai multe adresări din partea primarilor din raion, inclusiv de la persoane din alte localități, prin care solicită amplasare la centru.
În zilele ce urmează, domnul Grabciuc a ținut să accentueze că va fi creată posibilitatea de a încheia un contrat anumit cu primarii din raion pentru ca aceștia să poată oferi bani pentru întreținerea persoanelor venite din alte localități.
Bugetul pentru anul 2017 potrivit viceprimarului este unul mai mic în comparație cu anul trecut, acesta fiind de 507 000 lei, comparativ cu 700 008 lei din anul precedent.
Cu toate că sunt mulți doritori de fi cazați la centru, Primăria orașului Soroca nu dispune de spațiu, dar nici de resurse financiare pentru a-i întreține.
Această emisiune este realizată cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău în cadrul proiectului “Dezvoltare prin digitalizare”. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.