11.000 de euro, colectați la o cină de caritate – (și) în ajutorul bolnavi gravi din Soroca

0
63

O cină de caritate, care a avut ca scop ajutorarea bolnavilor în fază terminală, a adunat, într-un local din Chişinău, diplomaţi, oameni de afaceri, demnitari, artişti şi voluntari. La evenimentul, organizat de reprezentanţa din Moldova a Hospices of Hope, au fost colectaţi peste 11 mii de euro. Cu aceşti bani, 200 de bolnavi din raioanele SOROCA, Orhei, Ocnița și Taraclia vor continua să beneficieze de îngrijiri paliative.

„Scopul acestui eveniment este de a colecta fonduri pentru pacienţii grav bolnavi, pacienţi copii şi adulţi care se află în condiţii limitatoare de viaţă”, a menţionat Lara Moraru, director executiv Hospices of Hope Moldova.

Ambasadorul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în Republica Moldova, Steven Fisher, spune evenimentele de caritate se înscriu în priorităţile misiunii diplomatice. „Considerăm că este foarte important ca comunitatea internaţională şi Guvernul Moldovei să sprijine acest fel de organizaţii ca Hospices of Moldova”, a declarat Steven Fisher.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii a anunţat că, în premieră, în cadrul Ministerului va activa o persoană responsabilă de domeniul îngrijirii paliative. „Mulţumim foarte mult tuturor organizaţiilor care s-au implicat, inclusiv tuturor donatorilor care au preluat mingea din curtea statului şi nu au lăsat aceşti oameni fără de speranţă”, a spus Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii. „Încerc să ajut cât mult posibil prin timpul meu, prezenţa mea şi, bineînţeles, cu banii mei. Avem nevoie de suport al statului, dar şi de suport al asociaţiilor care se ocupă de aşa ceva”, a spus Anthony Mauger, om de afaceri, donator.

Sponsorul general al evenimentului a fost partenerul privat al Loteriei Naţionale a Moldovei.
„Ne ocupăm cu astfel de acţiuni din februarie 2019, când s-a început pandemia de COVID-19. Acesta a fost momentul când am văzut cât de grea e situaţia şi am înţeles că dacă nu ne mobilizăm noi şi nu dăm un exemplu altor companii, nimeni nu se va implica”, a declarat Plamen Milanov, partener privat al întreprinderii fondată de stat ”Loteria Naţională a Moldovei”. Plamen Milanov a fost şi cumpărătorul celui mai preţios lot de la licitaţia organizată în cadrul evenimentului. Este vorba despre un tablou, semnat de pictoriţa Cristina Balan, fostă ambasadoare a Republicii Moldova în SUA. Lucrarea a fost licitată cu 3200 de euro. Printre obiectele vândute la licitatie s-au mai numărat o rochie semnată de designerul Oxana Munteanu, o oglindă înrămată şi câteva sticle de vin.

Evenimentul a fost organizat Hospices of Hope, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii din Republica Moldova şi a Ambasadei Lituaniei. Hospices of Hope este o organizaţie de caritate, care a dedicat mai mult de 30 de ani dezvoltării îngrijirii paliative în sud-estul Europei. Începând cu 2017, organizaţia dezvoltă şi în Republica Moldova reţeaua care prestează servicii de îngrijiri paliative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.