10 consilieri municipali din Soroca au fost amendați pentru că nu au purtat mască la ședință: „Toți sunt egali în fața legii”

0
1349

La ședința Consiliului municipal Soroca din 30 septembrie 2021, unii aleși locali au ignorat obligativitatea purtării măștii de protecție. Aceasta în pofida faptului că prin Hotărârea nr. 48 din 23 septembrie 2021 a Comisiei raionale Extraordinare de Sănătate Publică este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, unde masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. „Observatorul de Nord” a publicat atunci despre această abatere. 

Polițiștii soroceni documentează acest caz, ne-a declarat acum două săptămâni Octavian Cebotarenco, șef interimar al Inspectoratului de Poliție Soroca, iar consilierii care au încălcat hotărârea vor fi amendați. Iar astăzi poliția ne-a informat că a finalizat anchetarea. 

„În urma apariției la data de 30 septembrie curent, în mediul on-line a unei imagini video în care sunt înfățișate mai multe persoane care nu poartă masca de protecție în timp ce se aflau în incinta unei săli de ședințe, unde s-a observat că o mare parte din participanți au ignorat măsurile de protecție împotriva virusului SARS CoV-2 ce poate favoriza răspândirea infecţiei COVID-19 fapt prevăzut în Hotărârea nr. 62 din 22.09.2021 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, care impune respectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre” ne-a informat Svetlana Talpă, ofițer de presă al IP Soroca.

În acest context, polițiștii din Soroca s-au autosesizat, iar în urma verificărilor efectuate au fost identificate 10 persoane care au admis încălcarea prevederilor punctului 1.1 din Anexa nr.1 a Hotirârii nr. 62 din 22.09.2021 a CNESP și anume “Purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 (unu) metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul”. Astfel, de către persoanele în cauză, a fost comisă o contravenţie prevăzută de articolul 76¹ alin. (1) CoCRM “Nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum şi a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente”. Urmare, 1 participant a fost sancționat cu amendă în mărime a 40 u.c, echivalent a 2000 lei în lipsa sa, iar 9 participanți în cadrul procesului și-au recunoscut vina pe deplin solicitând încheierea unei tranzacții cu agentul constatator, semnând în acest sens un acord de colaborare, prin care le-a fost stabilită o sancțiune sub formă de amendă în mărime a câte 20 u.c, echivalentul a 1000 lei fiecăruia.

Printre consilierii amendați este și Robert Cerari, care ne-a declarat că pe viitor va respecta legea. „În fața legii toți sunt egali, indiferent că este vorba de prim-ministru, președinte, consilier sau cetățean. Toți trebuie să respectăm legea și să fim cetățeni corecți ai Republicii Moldova. Noi am fost sancționați, poliția și-a făcut meseria, iar legea și în continuare trebuie să lucreze pentru toți”.

Alt consilier sancționat este Iurie Todirean. „Regulile sunt introduse pentru a fi respectate și dacă măștile astăzi protejează sau aduc vreun folos, oamenii trebuie să poarte acele măști. Eu îndemn oamenii să respecte legea. Cetățenii tineri nu-și dau seama că ei pot fi purtători ai virusului, chiar dacă nu simt boala, dar în contact cu oamenii în vârstă sau cu bolnavii cronici pot să-i îmbolnăvească. Nu m-am supărat nici pe poliție și nici pe presa locală, care a sesizat oamenii legii, am fost amendat și am socotit de cuviință că trebuie să plătesc amenda”.

Amintim că în timpul ședinței primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, i-a îndemnat pe toți cei prezenți să poarte masca de protecție, dar nu toți au dorit să o asculte.

Articolul precedentCOVID-19 la Spitalul Raional Soroca – 09.11.2021- 10.11.2021 / INFORGRAFIC
Articolul următorCostel are nevoie de ajutorul nostru!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.