Primari și reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelul I din 18 localități de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au întrunit la Soroca. Aceștia sunt participanții proiectului “Managementul deșeurilor în comunitățile locale: experiența dezvoltării rurale a Grupului Vișegrad pentru țările Parteneriatului Estic” , menit să-i ajute la rezolvarea problemelor ce țin de gestionarea efectivă a deșeurilor solide.
“Suntem la atreia etapă a proiectului, când participanții prezintă analiza SWOT a managementului deșeurilor în ocalităților din care vin. Participă reprezentanții APL din șapte raioane din Republica Moldova, membre ai organizației „Euroregiunea Nistru”, unul din partenerii proiectului”, menționează Veaceslav Burlacu, coordonator “Euroregiunea Nistru”.
Potrivit sursei, la prima etapă a proiectului a avut loc o conferință de lansare a proiectului și preselecția participanților, iar în etapa a doua, participanții selectați au participat la instruiri, după care au format echipe și au elaborat analize SWOT.
„La final de proiect așteptăm că în fiecare raion va fi cel puțin o localitate în care va fi creată o strategie complexă de management integrat al deșeurilor solide. Iar orice vecin va veni și va vedea cum funcționează la modul practic, se vor întreba de ce ei au reușit și nu au probleme de ordin ecologic, iar noi avem? Pentru că ei au viziuni complexe despre problemă și o abordare ca atare. Totodată vom elabora un ghid metodic în baza a 18 strategii elaborate în cadrul acestui proiect, dintre care patru în Moldova și 14 în Ucraina”, comunică Alexei Gavrilov, președintele biroului din Vinnița al organizației Ucraina-Polonia-Germania, care implementează proiectul.
La Soroca, participanții au avut o întâlnire cu conducerea raionului. Vladimir Nicuța, vicepreședintele raionului, a salutat vecinii și oaspeții și le-a povestit despre experiența implementării proiectelor transfrontaliere, finanțate din UE și dezvoltarea raionului Soroca. Subiectul l-a continuat secretara Consiliului raional, Stela Zabrian.
În etapa finală a proiectului menționat, participanții vor întreprinde o vizită de studiu în mai multe localități din Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia, unde vor prelua bunele practici privind realizarea managementului integrat al deșeurilor.Implementatorii proiectului speră că instruirile și schimbul de experiență va contribui la îmbunătățirea situației la capitolul deșeuri în satele și orașele din Moldova și Ucraina.