Volumul de gaze compensat ar putea să fie nu cu mult mai mare de 150 metri cubi. Cine este considerat  consumator vulnerabil de energie 

0
432

În sensul legii, consumator vulnerabil de energie se va considera consumatorul casnic, persoană singură sau familie, care, din motive de venituri insuficiente, componență a familiei, mărimea familiei sau alte criterii, necesită măsuri de protecție socială pentru a-și asigura nevoile energetice casnice la consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică.

Printre măsurile de protecție socială destinate consumatorului vulnerabil  vor fi compensația lunară pentru prețurile la energie sub formă de ajutor financiar la factură pentru acoperirea unei părți din cheltuielile la consumul de energie termică în sistem centralizat, la consumul de energie electrică și/sau gaze naturale. Valoarea compensației, potrivit autorilor proiectului, se va stabili în funcție de prețurile la energie, cu posibilitatea de a fi revizuită și stabilită periodic de Guvern.

Ieri, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV, ministrul uncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că populația trebuie să știe că anul acesta, oricum, tarifele la energie vor fi mai mari. Conform oficilului, consumatorii de energie vor fi împărțiți în cinci categorii – 4 categorii de concumatori vulnerabili și o categorie non-vulnerabilă, adică acei care ăși pot permite să achite facturile.

Pentru a primi compensații și a fi încadrate în categoriile de vulnerabilitate, gospodăriile trebuie să se înregistreze într-un sistem informațional, care va fi lansat la începutul lunii octombrie. „Nu este un formular foarte complicat. E un formular care pe hârtie ia o pagină și jumătate… Completarea formularului se face pentra ca noi să vedem cât la sută din veniturile gospodăriei se duce pe energie și, după acest criteriu, familiile vor fi încadrate în categorii”, a declarat Marcel Spatari.

 Acum se fac calculele la Guvern privind limita volumului de gaze compensat, dar probabil că acest volum nu va fi cu mult mai mare decât nivelul de 150 de metri cubi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.