Au adunat fotografii și au creat o expoziție. Proiectul „Rama Albastră” a ajuns și în satul Sofia, raionul Drochia. Totul pentru a descoperi viața satului prin fotografii, valorificarea monumentelor istorice, dar și a tradiției unice – Sărbătoarea Verdelui. De la eveniment nu a lipsit muzica tradițională moldovenească.
Lidia Rusu s-a regăsit în pozele de la expoziție. Aici avea doar 10 ani.
„Niște amintiri plăcute. În această fotografie toți au plecat, doar eu sunt, dar totuși mi-am amintit de bunica, mama, bunelul, tanti Aniuta, nepoțelul meu, verișorul. Merele acestea au fost aduse de fratele meu care învăța la Chișinău și țin minte cum mi-a a dus o sacoșă cu mere, tare erau gustoase, cele mai gustoase mere”, menționează Lidia Leahu.
„Este foarte interesant, fiindcă îmi amintesc de profesorii noștri, de lumea din sat, sunt momente memorabile, aș spune. Foarte frumos, este o mare plăcere să vedem pozele în acest format mare. Este foarte important, avem ce arăta copiilor, nepoților, iar fără trecut nu poate exista viitor”, zice Tatiana Rusu.
Curatorul expoziției își are rădăcinile în satul Sofia, unde își petrecea verile alături de bunici.
„Când Victor mi-a spus despre acest muzeu am fost mirată de așa coincidență, pentru că, de fapt, acesta este satul bunicilor mei, unde am petrecut vacanțele de vară. La această expoziție am scanat peste 200 de fotografii, aici sunt expuse în jur de 15 fotografii, iar celelalte care au fost scanate sunt proiectate pe ecran la proiector. Am filmat și un documentar despre Sărbătoarea Verdelui”, spune Ruxanda Spătari, curator la expoziția „Rama Albastră”, satul Sofia.
Prin colectarea, digitalizarea și restaurarea fotografiilor, Rama Albastră formează un fond național de fotografii, cu oameni în diverse momente ale vieții cotidiene din trecut.
„Noi mergem prin diferite sate, localități, mergem în vizită la familii, răscolim albumele vechi, scanăm fotografiile, le întoarcem persoanelor, apoi la Chișinău le restaurăm și le trimitem pe poșta electronică. Totodată, scopul proiectului este de a promova fotografia ca document istoric, de valoare, care arată, mai ales pentru cei tineri, adevărata viață a oamenilor și a părinților, buneilor”, declară Victor Organ, fondatorul proiectului „Rama Albastră”.
„Ne străduim să promovăm valorile noastre, totodată, și exponatele, avem și săpături arhiologice care datează din 5000-4000 până la Hristos. Sunt niște exponate de valoare. 01:03 musca 01:50 În cadrul proiectului am câștigat un proiector, un televizor și lumina”, spune Svetlana Banaru, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, Sofia.
Expoziția a fost lansată în cadrul inițiativei Muzeele viitorului, parte a Programului Național Moldova Creativă, cu susținerea USAID, Guvernul Suediei și Marii Britanii, Ministerul Culturii și Artcor.
sursa: nordnews.md