Veste tristă de la Poșta Moldovei: tarifele la distribuția ziarelor s-au mărit cu 341 la sută!

0
122
Apare un nou număr al ziarului
Ziarul "Observatorul de Nord"

Astăzi și mâine, la Chișinău are loc ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, care este organizat de Centrul de Presă, în parteneriat cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Electronice. În cadrul evenimentului se vor disputa problemele jurnalisricii moldovenești  și se vor identifica și promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a sustenabilității masss-mediei.

 La forum, jurnaliști și experți din republică și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare vor participa la dezbateri despre situația mass-mediei din Republica Moldova și despre încrederea publicului în presă. În cadrul Forumului va fi prezentată ediția 2023 a Indicelui accesului la informație în Republica Moldova, elaborat de Freedom House, și va avea loc o discuție la această temă cu participarea reprezentanților autorităților.

La fel, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2023. Tradițional, la un eveniment special al Forumului va fi lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici”, ediția anului 2023, și vor fi anunțate rezultatele concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2023”. În cadrul altul eveniment special vor fi premiați câștigătorii ediției a doua a concursului național „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”.

În rezultatul dezbaterilor și atelierelor tematice, va fi adoptată Rezoluția Forumului Mass-Media 2023 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Cu siguranță, la forum v-a fi discutată și situația ziarelor, care au primit, zilele acestea, o veste tristă – Poșta Moldovei a anunțat o creștere cu 341% a tarifelor pentru distribuția ziarelor începând cu anul 2024! Este un caz fără precednt, când tariful crește de 3,4 ori comparativ cu tarifele din anul 2023.

  De altfel, conducerea Asociației Presei Independente a declarat că discută cu Guvernul despre un mecanism de susținere a redacțiilor ziarelor independente privind acoperirea parțială a costurilor pentru distribuție. Această acoperire se preconizează să fie făcută în baza evaluărilor privind etica și deontologia profesională (menționăm că redacțiile API sunt supuse permanent sau periodic evaluărilor de calitate și deontologie).

 

Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Scrânciobul copilăriei
Articolul următorPodcast „Hai să ne înțelegem”, ediția 9
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.