Un studiu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, referitor la situația de Covid -19, arată că doar 38% din cetățenii din RM admit că s-ar putea infecta cu COVID-19 și acest lucru ar fi grav, pe când 28% cred că nu ar fi grav. Totodată 59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.
Cel de-al doilea sondaj realizat de Ministerul Sănătății a fost efectuat în perioada 14-21 august, pe un eșantion de 1009 persoane din 343 localități. 82% dintre respondenți (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. 52% (față de 61% în iulie) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. Doar 41% (în scădere cu 11% față de primul studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72% din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie auto-izolați. 80% din respondenți sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
Acceptarea unui vaccin dacă ar fi disponibil nu s-a schimbat în raport cu primul cu studiu, fiind în proporție de 31%. Factorii principali care ar favoriza acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; țara în care este produs vaccinul și recomandarea de la medicul de familie… 79% din persoane sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor, iar la polul opus 30% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness .
În total, sunt planificate 4 runde ale studiului. Următorul val de colectare a datelor este planificat pentru mijlocul lunii octombrie 2020. Scopul Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” este de a înțelege percepțiile populației în materie de riscuri, cunoștințe, surse de informare și atitudinea față de inițiativele de răspuns la pandemie ale autorităților și alte variabile, pentru a consolida și îmbunătăți măsurile de răspuns la COVID-19, inclusiv politicile, intervențiile și comunicarea în situații de criză.
Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.