Unii – suflă și în iaurt, alții – nu le este nici în cot

0
78

 Un studiu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, referitor la situația de Covid -19, arată că doar 38% din cetățenii din RM admit că s-ar putea infecta cu COVID-19 și acest lucru ar fi grav, pe când 28% cred că nu ar fi grav. Totodată 59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.

   Cel de-al doilea sondaj realizat de Ministerul Sănătății a fost efectuat în perioada 14-21 august, pe un eșantion de 1009 persoane din 343 localități. 82% dintre respondenți (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. 52% (față de 61% în iulie) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. Doar 41% (în scădere cu 11% față de primul studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72% din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie auto-izolați. 80% din respondenți sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.

  Acceptarea unui vaccin dacă ar fi disponibil nu s-a schimbat în raport cu primul cu studiu, fiind în proporție de 31%. Factorii principali care ar favoriza acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; țara în care este produs vaccinul și recomandarea de la medicul de familie… 79% din persoane sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor, iar la polul opus 30% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness .

 În total, sunt planificate 4 runde ale studiului. Următorul val de colectare a datelor este planificat pentru mijlocul lunii octombrie 2020. Scopul Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” este de a înțelege percepțiile populației în materie de riscuri, cunoștințe, surse de informare și atitudinea față de inițiativele de răspuns la pandemie ale autorităților și alte variabile, pentru a consolida și îmbunătăți măsurile de răspuns la COVID-19, inclusiv politicile, intervențiile și comunicarea în situații de criză.

  Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.

 


Articolul precedentInstrucţiune: Cum să-ți deschizi o afacere dacă eşti proaspăt absolvent universitar
Articolul următorAlte 872 cazuri de infectare. Raionul Soroca reconfirmă „codul portocaliu”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.