Un refugiat din Ucraina s-a infectat cu malarie și a decedat

0
190

Un cetățean ucrainean, refugiat în Republica Moldova, a decedat după ce s-a infectat cu malarie tropică, transmite MOLDPRES. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), bărbatul, care este angajat al Flotei Maritime din Odessa în calitate de marinar, s-a aflat în Africa de Vest în perioada 21 februarie – 29 iunie curent.

La 29 iunie, acesta a revenit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric. Ulterior, la 18 iulie, pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceeași zi a decedat.

Conform specialiștilor din sănătate, maladia poate fi prevenită şi tratată. Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi. Astfel, dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia. În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosire, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat la asistența medicală urgentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.