Un motocrosser mic cu ambiții mari (FOTO/VIDEO)

0
117

Motocross — un sport frumos şi captivant, nu fără o doză bună de risc, este practicat de un băieţel de nici cinci ani din raionul Soroca. David Costârschi din comuna Voloviţa este, probabil, cel mai tânăr motocrosser din ţară. În timp ce semenii săi urcau pe prima bicicletă, David a urcat la volanul primului său ATV cu patru roţi (quadrociclu electric), iar pe măsură ce creştea se schimbau şi vehiculele sale. În prezent micul motocrosser stăpâneşte cu brio o motocicletă sport şi maşinile destinate pentru karting.

Din căruţ — la volan

1

Pentru că e prea mic să ne povestească personal de ce îi place atât de mult motosportul, povestea lui David ne-a spus-o mama sa, Livia Costârschi. Deşi au trecut câţiva ani de la începutul istoriei, Livia îşi aminteşte cu aceleaşi emoţii calde cum au procurat primul vehicul pentru fiul lor şi primii metri parcurşi de acesta la volan.

David s-a născut la începutul anului 2012 în familia Liviei şi a lui Andrian Costârschi. Creştea văzând cu ochii, aşa că la nici doi ani luase mult în greutate, astfel încât era greu de cărat în braţe, povesteşte mama copilului. Căruţul pentru copii nu mai era de folos, întrucât David evada, nu-i mai plăcea acesta. Aşa că, într-o bună zi, copilul a primit un alt fel de „transport”. Cadoul pe patru roţi a fost inspirat de tatăl copilului, foarte pasionat de tehnică auto-moto şi oferit în dar de bunica pe linia mamei, Claudia.

„În acea perioadă, la noi era cam slută situaţia financiară. Mama mea a vândut nişte miez de nucă şi a decis să ne ofere nişte bani. Atunci am procurat primul quadraciclu pentru David, avea un an şi opt luni”.

Astfel, la vârsta când semenii săi urcă pe prima bicicletă, David s-a aşezat la volanul primului său vehicul. Asistat de Andrian, care l-a învăţat cum să stăpânească „căluţul” pe patru roţi, David a deprins repede să conducă, îşi aminteşte mama copilului.

„Pentru noi era mult mai uşor, el a deprins bine cum să se mişte şi se descurca. Soţul meu îl supraveghea. Toate regulile şi normele de siguranţă le-a învăţat de la tatăl său”. Aşadar, David nu va porni niciodată fără cască sau fără să cupleze centura de siguranţă.

40 de ari — autodrom pentru David

2

Pentru că se descurca bine şi bucura părinţii prin succesele sale, aceştia au decis că David trebuie să aibă un teren amenajat pentru antrenament. Astfel, câţiva ari de pământ de pe lângă gospodărie, ocupaţi anterior de lucernă, au fost transformaţi, treptat, în autodrom pentru micul sportiv. La început, a fost amenajat un traseu pe întreg perimetrul terenului, iar mai apoi pe întreg teritoriul, în locul lucernei. Totodată, cu trecerea timpului şi avansarea lui David ca autocrosser, tatăl său a sporit şi dificultatea traseului, care se întinde pe cei 40 de ari, amenajând pe teren pante şi rampe.

„După ce ne-am convins că ştie bine să conducă pe linie dreaptă, am dorit să înveţe şi alte momente tehnice, să depăşească rampe şi pante, să înveţe să treacă curbele, să vireze…”, povesteşte Livia Costârschi.

Prea mic pentru a fi înscris în Club

Părinţii lui David şi-au dorit să-i dezvolte abilităţile şi pasiunea la un club sau centru de profil, dar, din păcate, aşa ceva în Soroca nu există. Nici în capitală, unde s-au decis să-l ducă, copilul nu era acceptat la cercurile de profil, din cauza vârstei fragede. Totuşi, căutările s-au soldat cu succes. În prezent, David este înscris la Centrul de creaţie pentru copii din Chişinău, unde frecventează gratuit un cerc de profil. Potrivit Liviei, după ce a fost testat, David a fost înscris cu titlul „excepţie”, or copiii de vârsta sa nu sunt acceptaţi. La sezon, adică în lunile calde ale anului, David merge, cel puţin o dată în săptămână, la Chişinău pentru antrenament cu echipa de copii care împărtăşesc aceeaşi pasiune. Deşi părinţii nu achită nimic pentru antrenamente, deplasările îi cam „bat” la buzunare, dar ce nu face un părinte pentru odrasla sa iubită?

„Fiecare părinte investeşte în copilul său, fie că este vorba de studii, fie de vreo pasiune. Noi am decis să investim în acest sport. Dacă va avea noroc pe viitor de careva susţinere, poate va deveni un sportiv de performanţă în domeniu. Deocamdată încercăm să ne descurcăm cu forţele proprii”.

Competiţiile mai aşteaptă

3

Tot din cauza vârstei fragede, David nu poate participa la competiţii sportive. În schimb, la multe dintre acestea micul sorocean este invitat de onoare. David participă la deschiderea evenimentelor, unde îşi demonstrează măiestria şi de fiecare dată este admirat şi aplaudat de public.

„Mergem aproape la toate evenimentele de acest gen din ţară, ultima dată am fost la închiderea sezonului moto sportiv la Călăraşi. Ne cunosc şi ne susţin persoane din Federaţia de motocross”.

Ideea de Club moto la Soroca

Familia Costârschi încearcă să dezvolte acest sport în raionul Soroca şi să incite interesul altor copii şi părinţi. În acest scop, ei au pus la cale şi fondarea unui club pentru copii şi s-au arătat deschişi să pună la dispoziţie autodromul pregătit pentru David. Dar puţini soroceni s-au arătat interesaţi, menţionează cu regret Livia.

„Am invitat părinţii cu copii să vină şi să vadă ce prezintă acest sport, să facă o probă. Le-am pus la dispoziţie terenul şi tehnica noastră, dar interesul a fost foarte scăzut. Sau au frică, sau părinţii nu au timp. Am observat că pentru unii părinţi e mai uşor să-şi lase copiii la calculator decât să le acorde timp şi să se implice în educaţia lor, asta le ia mult mai mult timp”.

„Soţul meu este pasionat de tehnică, repară, asamblează. David de mic se interesează şi el. La un an şi opt luni nu mai vroia să stea în căruţ pentru copii şi ne-a venit ideea să-i procurăm un asemenea vehicul.”

Parcul auto-moto se lărgeşte

4

În cei câţiva ani de când se ocupă, David a schimbat mai mulţi „cai”, povesteşte mama, or, odată cu creştere băiatului, se schimbau şi necesităţile lui în calitate de sportiv.

„A schimbat trei quadracicluri electrice şi altele două pe benzină. În prezent mai are două vehicule pe două roţi, una cross şi alta mini-bike. Una est pentru asfalt, alta pentru teren. Mai nou, am procurat un vehicul pentru karting”, spune Livia.

Sportul rămâne pe planul secund

 

O zi din viaţa micului sportiv diferă de ziua celor mai mulţi copii de seama lui. După dejun, David neapărat merge pentru câteva ore la antrenamente, alegându-și vehiculul după bunul plac, povestește mama. Somnul la amiază face şi el parte din programul obligatoriu, iar după puţină joacă urmează iarăşi antrenamente. Dar de când frecventează grădiniţa din localitate, educaţia a devenit primordială, iar pasiunea pentru sport a rămas pe planul doi.

Deşi este mic şi nu prea vorbăreţ cu persoanele puţin cunoscute, David ne-a spus deviza de care se conduce: „Vrei să învingi — învaţă să fii răbdător”.

„Cea mai mare atenţie acum o acordăm grădiniţei, educaţiei. El învaţă, îşi face prieteni, iar în timpul liber, dacă vremea este frumoasă şi David are dorinţă, mergem la teren pentru antrenamente”. Potrivit mamei, statul în faţa calculatorului nu este o ocupaţie prea des practicată de David. Părinţii preferă ca băiatul lor să se joace în aer liber, să răsfoiască nişte cărţulii ori să deseneze.

„Îi place să-şi îngrijească maşinuţele, să deseneze, să coloreze, îşi doreşte mult un căţeluş, îi plac animalele. Are acces la calculator foarte puţin, pentru a privi desene animate şi, la fel, rareori la telefon pentru jocuri”, mai spune Livia.

Aşa cum sania se pregăteşte din vară, şi familia Costârschi se gândește la viitorul fiului lor. Dacă acum David se prezintă ca cel mai mic motociclist din Moldova, pe viitor, soţii Costârschi visează ca despre fiul lor să se spună: cel mai bun motociclist sau automobilist din Moldova. Iar pentru asta sunt gata la multe jertfe şi efort.

Fotografii/ Video din arhiva familiei Costârschi


Articolul precedentRegulile de siguranță personală aduse la cunoștința elevilor
Articolul următorGospodării distruse, rămase în beznă, la Regina Maria / Aplicații de simulare (FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.