Un locuitor al satului Cremenciug, raionul Soroca, a fost amendat cu 300 lei pentru că se afla în apropierea frontierei de stat cu capra pe care a dus-o la pășunat. Imagini video cu Dumitru Lavriuc de 71 de ani au apărut pe rețele sociale. Acesta susține că a fost nedreptățit și își exprimă dezacordul cu acțiunile poliției. La rândul său, reprezentantul Poliției de Frontieră susține că în privința bătrânului s-a acționat conform legii.
Video: OT PAS Soroca
Am solicitat un comentariu pe marginea acestui caz. Mihail Voinițchi, șeful Sectorului Poliție de Frontieră Cosăuți, ne-a relatat următoarele:
”La 4 octombrie, cetățeanul dat se afla în fâșia de protecție a frontierei de stat, în preajma semnului de frontieră 0-150 – extravilanul satului Cremenciug. Pentru aflarea în fâșia de protecție, conform Legii cu privire la frontiera de stat, art. 30, alin 11, aflarea în fâșia de protecție se face doar cu avizul prealabil al poliției de frontieră.
Domnul în cauză cunoștea faptul că trebuia să contacteze Sectorul Poliției de Frontieră Cosăuți, dar a ignorat cerințele date și pentru fapta dată a fost sancționat cu amendă minimă stabilită de art. 332 Cod Contravențional, 6 U.C. ceea ce constituie 300 lei.
Dumnealui a fost informat că are dreptul să achite în termen de trei zile lucrătoare 150 lei. Dacă nu este de acord, dumnealui are dreptul să atace procesul verbal privind contravenția în instanța de judecată”.
Mihail Voinițchi a mai menționat că toate persoanele care se află în zona de frontieră (10 km de la frontiera de stat) trebuie să posede permis de aflare în zona de frontieră. Locuitorii băștinași din localitățile aflate în zona de frontieră nu sunt obligați să posede permisul, dar sunt obligați să posede un act de identitate la fel ca persoanele care tranzitează zona de frontieră pe drumurile publice și autoritățile publice locale și centrale care își desfășoară activitatea în zona de frontieră.
Referitor la aflarea animalelor domestice în zona de frontieră, domnul Voinițchi a precizat că pășunatul în zona de frontieră este admis la o distanță de 500 metri de la linia zonei de frontieră, nu mai aproape și în locurile autorizate de administrația publică locală.
”În cazul la care ne referim această zonă a fost încălcată, dat fiind faptul că persoana se afla la 5-10 metri de la frontiera de stat, în fâșia de protecție a frontierei de stat. Acțiunile Poliției de Frontieră au fost strict conform legislației în vigoare”, a mai spus șeful SPF Cosăuți.