Concursul pentru tinerii francofoni din Republica Moldova LE COING D’ OR–2019 a ajuns la cea de-a XIII ediție. „La langue maternelle dans le contexte de la mondialisation” – aceasta este tema pentru ediția a XIII-a a concursului de eseuri jurnalistice ale tinerilor francofoni din Republica Moldova.
Astăzi, în cadrul Forumului Național Ziua Europeană a Limbilor, s-a dat startul celei de-a XIII ediții a concursului de eseuri în limba franceză „Le coing d or-Gutuia de aur”, 2019. Tema propusă pentru ediția din anul acesta, ca și cea din ediția anterioară, are o destinație relevantă pentru ființa noastră națională – rolul și locul limbii materne în contextul mondializării. Dedicație nedisimulată – aniversarea a 30-a de la declararea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova ne-a îndemnat să identificăm împreună cu participanții la concurs acele valori perene, care transpar din buna cunoaștere a limbii materne și din dragostea netrecătoare pentru acest tezaur.
Etapa I, de colectare și evaluare a lucrărilor scrise, demarată pe 26 septembrie 2019, se va încheia pe 20 octombrie. Pe 22 octombrie vor fi anunțate rezultatele primei etape : vor fi publicate numele laureaților – participanții ale căror eseuri au întrunit cel mai înalt punctaj. Laureații sunt invitați pe 25 octombrie, vineri, în ajun de vacanța de toamnă, la confruntare directă cu colegii, pentru a convinge membrii juriului și publicul francofon, că sunt merituoși, că sunt buni vorbitori de franceză, că au argumente infailibile pentru a-și promova mesajul…
Pe învigătorii anul acesta îi așteaptă premii deosebite – premiul I, o vizită la București, la Radio România Actualități cu participare la o emisiune în direct, în limba franceză, este oferit de Agenția Universitară a Francofoniei, Antena din Chișinău, premiul II și III – diplome și cadouri prețioase din partea Delegației generale Wallonie-Bruxelles. Susținătorii noștri tradiționali – Centrul pentru Jurnalism Independent și Comunitatea moldovenilor din Elveția au pregătit și ei cadouri pentru temerarii viitori jurnaliști. Iar administrația și corpul didactic al Facultății Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, vor crea atmosfera prielnică pentru ca din acest eveniment tradițional al Secției Moldova UPF și al redacției „Courrier de Moldavie” să facă sărbătoare.
De regulă, eseurile celor 10 laureați, integral sau în rezumat, şi secvenţe din cele mai reuşite eseuri ale celorlalți participanți sunt selectate pentru a fi publicate într-un număr special (support papier) al publicaţiei secţiei Moldova UPF Courrier de Moldavie.
Fiți bineveniți la concursul nostru!
Vedeți aici regulamentul concursului.
Cu drag,
organizatorii.