Sugestii pentru agricultori: Analiza solului, când și cum se face

0
230
sursa: Imagine generată de IA

Într-un climat agricol caracterizat de incertitudine și schimbare rapidă, analiza solului devine un instrument de gestionare a riscurilor și de creștere a rezilienței. Prin înțelegerea mai profundă a caracteristicilor solului, agricultorii pot lua măsuri preventive împotriva efectelor negative ale schimbărilor climatice și pot optimiza utilizarea resurselor disponibile, contribuind astfel la o agricultură mai sustenabilă și mai rezistentă în Moldova.

Analiza solului reprezintă un instrument esențial în acest sens, furnizându-le informații cruciale care să le permită să-și optimizeze cheltuielile agricole înaintea perioadei de semănat. Prin intermediul analizei solului, agricultorii pot obține o înțelegere mai profundă a condițiilor pedologice specifice fiecărei parcele, conducând astfel la decizii mai informate și la o utilizare mai eficientă a resurselor disponibile.

Este important de subliniat că analiza solului nu este doar o etapă premergătoare semănatului, ci reprezintă un proces continuu și esențial în gestionarea sustenabilă a terenurilor agricole. Prin monitorizarea regulată a compoziției solului și a altor parametri relevanți, agricultorii pot identifica schimbările și tendințele pe termen lung, permițându-le să adapteze practicile lor în consecință.

Firul de aur, se ascunde între examinarea atentă și implementarea unor decizii potrivite individual de fiecare fermier pentru fiecare parcelă și cultură în parte.

Analiza solului – cum ne ajută să reducem costurile?

Cu datele analizei solului în față, agricultorii înțeleg compoziția chimică, fizică și biologică a solului, având informații vitale despre nivelurile de nutrienți, pH, structura solului, conținutul de materie organică și alți factori esențiali.

Această înțelegere, facilitează alegerea celor mai adecvate culturi, ajustarea dozelor de îngrășăminte și amendamente, precum și implementarea celor mai eficiente practici agricole pentru a maximiza randamentele și a minimiza impactul asupra mediului.

Totodată, prin cunoașterea exactă a necesităților solului, agricultorii pot reduce risipa de resurse și costuri, aplicând doar tipurile și cantitățile de îngrășăminte de care culturile au nevoie, pentru că odată identificate deficiențele și corectarea lor înainte de semănat, sunt asigurate condiții optime pentru dezvoltarea plantelor și obținerea unor randamente bune de producție.

Schimbările climatice sunt iminente, iar informațiile detaliate și dinamice despre sol ajută ramura agricolă să selecteze varietăți de culturi mai rezistente la condiții meteorologice extreme, promovând reziliența și adaptabilitatea fermei la aceste provocări climatice.

Recoltarea probelor de sol pentru analiză

Pentru a beneficia la maximum de rezultatele analizelor de sol, fermierii sau specialiștii laboratorului trebuie să colecteze probe de sol reprezentative din diferite zone ale terenului lor, urmând protocoale de eșantionare pentru adâncimea solului:

  • 0-30 cm pentru culturi anuale
  • adâncimi duble (0-30 cm și 30-60 cm) pentru culturi multianuale.

Este recomandat ca aceste analize să fie efectuate cu regularitate, cel puțin o dată la 4-5 ani, pentru monitorizarea continuă a stării solului și ajustarea practicilor agricole conform nevoilor acestuia.

În Republica Moldova, conform normelor legale, efectuarea analizelor de sol este obligatorie înainte de aplicarea fertilizanților, pentru a asigura o gestionare eficientă, corectă și sustenabilă a solurilor.

Din lipsă de resurse, această normă este omisă de majoritatea fermierilor.

Astfel, devine necesară integrarea acestor analize în măsurile de subvenționare, pentru a facilita și spori accesul producătorilor agricoli din Republica Moldova la aceste practici internaționale.

Unde putem face analiza solului?

Laboratorul de testări agrochimice Biolab Test, promotorul agriculturii durabile, invită la colaborare și inovare fermierii, oferind servicii profesionale de analize de sol, deschizând calea către o abordare productivă și sănătoasă pentru agricultura Moldovei.

sursa : https://agrobiznes.md/analiza-solului-pilonul-agriculturii-productive-cand-si-cum-se-face.html


Articolul precedentExpo-Târgul „Un gând frumos pentru voi, stimate Doamne” / VIDEO
Articolul următorCele 3 ingrediente simple care îţi revigorează gazonul. Iarba îşi va reveni în câteva săptămâni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.