Soarta podului peste Nistru, Cosăuți-Yampil, a fost discutată de Maia Sandu și Volodimir Zelenski

0
943

  Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul ei ucrainean, Volodimir Zelenski au convenit, în cadrul întrevederii oficiale de la Kiev  asupra relansării dialogului între instituțiile de profil din cele două țări, inclusiv continuarea activității grupurilor de lucru și a comisiilor bilaterale pe dosarele de actualitate. Printre aceste subiecte s-a regăsit și cel legat de necesitatea de a diversifica sursele de energie, aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru, dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele statelor noastre.

La conferința de presă, care a avut loc după întrevederea tete-a-tete și una în format lărgit, președintele Ucrainei a declarat că „Republica Moldova și Ucraina nu au doar o frontieră comună și un trecut comun, dar și o viziune comună legată de viitorul țărilor noastre în calitate de membri cu drepturi depline a Uniunii Europene”. Zelenski a remarcat și faptul că doamnei Sandu nu-i este frică să numească Crimeea  teritoriu al Ucrainei.

„Am discutat despre domeniul energetic, tranzitarea energiei electrice din Ucraina în România, care va trece pe teritoriul Moldovei. Avem o idee ambițioasă cu privire la construcția unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul. În acest sens, am analizat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru”, a spus Volodimir Zelenski. Altfel, acest deziderat implică direct și orașele Soroca și Yampil, unde de mai mulți ani se preconizează construcția unui pod peste Nistru.

La rândul ei, Maia Sandu a menționat că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar menținerea unei colaborări constante este un obiectiv prioritar pentru țara noastră, dar și instituția prezidențială.  „Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relații strategice. Am decis să constituim Consiliul președinților Republicii Moldova și Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. Acest mecanism de interacțiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici și strategii și să contribuim la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală”, a declarat Maia Sandu.

  „Am reafirmat voința noastră comună de a intensifica implementarea de către țările noastre a agendelor de integrare europeană. Această cale este o opțiune strategică pentru Republica Moldova și Ucraina și o modalitate sigură de a construi un stat funcțional, cu o economie de piață modernă, în interesul cetățenilor. Am pledat pentru consolidarea dialogului moldo-ucrainean în cadrul parteneriatului estic, în special în cadrul summit-ului care va avea loc în acest an”, a mai menționat Maia Sandu.

Articolul precedentRepublica Moldova rămâne pe „lista roșie” a Ucrainei, iar Ucraina este pe „lista verde” a Republicii Moldova
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Dragoste înaripată
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.