Varza murată este deliciul iernii, nu numai că o poți savura simplă, dar o poți folosi și în diferite mâncăruri. Cum să o pui la murat și care este secretul care să nu o facă să se strice? Iată câteva trucuri care să te ajute să ai cu ce să te lauzi în fața oaspeților!
Cum să pui varza murată?
Varza murată e pe cât de simplu de mâncat, pe atât de greu de pus, au spus multe dintre gospodine. Trebuie să ai și noroc de o rețetă bună sau de niște secrete împărtășite din bătrâni de părinți sau bunici. Tradiționala varză murată e una din delicatesele pregătite toamna. Românii o folosesc atât simplă, lângă diferite mâncăruri tradiționale, cât și în preparate precum: sarmale, borș sau varză călită. Când alegi varza, trebuie să ții cont să fie bine coaptă, lucru care se vede la cotorul ei. Căpățâna trebuie să fie îndesată bine, iar frunzele ferme. Saramura se pregătește pe cântar: la 10 litri de apă se adaugă 500 de grame de sare. Fiecare varză se taie de la cotor, apoi se scobește înăuntru, unde se adaugă sarea.
Trebuie să le așezi numai cu cotorul în sus, iar conform tradiției aceasta se pune la murat în ziua dintre Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, după ce cade bruma. Pentru iarnă, se pune la murat în luna octombrie, pentru a fi gata până la Postul de Crăciun. Pentru un gust aparte, trebuie să o pui la murat într-un butoi de stejar. Dacă se formează urme de mucegai deasupra verzei, însemnă că este prea cald în încăperea în care ai depozitat-o. Îndepărtează mucegaiul și remediază problema, apoi lasă-o în continuare la fermentat. Între verze poți pune boabe de piper, boabe de muștar, hrean, felii de gutui sau mărar.
Sursa: playtech.ro