Sărbători mari pentru creștinii ortodocși – Botezul, pe stil nou și Ajunul Nașterii Domnului, pe stil vechi

0
205

  Astăzi este o zi de mare de sărbătoare pentru creștinii de rit nou – BOBOTEAZA sau Botezul Domnului Iisus în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Boboteaza, pentru acei care sărbătoresc pe stil nou și Ajunul Nașterii Domnului, pentru cei de rit vechi.

Astfel, Boboteaza încheie perioada celebrării Nașterii Mântuitorului. Credincioșii şi preoții spun că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.  Cuvântul “agheasmă” vine din grecescul “aghios” și înseamnă sfințire. Prin „agheasmă” se are în vedere apa sfințită, precum și slujba pentru sfințirea ei. Se obișnuiește ca oamenii să bea din Agheasma Mare timp de opt zile în șir, din ziua sărbătorii. După aceasta, ea se poate lua numai după spovedanie. Sfințirea cea mică a apei are loc în biserică la fiecare zi de 1 a lunii, iar în case – oricând cer credincioșii.


Articolul precedentLapoviță și ninsoare ne promit meteorologii, pentru astăzi
Articolul următorDe Crăciun, pe stil vechi, bisericile vor fi deschise
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.