Bullying-ul este o problemă serioasă care poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale și emoționale a copiilor. În cadrul Săptămânii Anti-Bullyng, în toate instituțiile de învățământ, atât la nivel local, cât și național, s-au desfășurat campanii informative, dezbateri și ateliere având drept scop conștientizarea fenomenului de bullying, susținerea victimelor și promovare unui mediu școlar mai sigur și mai prietenos.
În acest context, pe 7 noiembrie curent, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Drochia a marcat „Ziua Internațională împotriva Violenței și Bullying-ului în Școli”, pe parcursul săptămânii fiind dat startul activităților din cadrul Campaniei de comunicare ,,Împreună, fără bullying!”, pentru a sensibiliza tânăra generație în prevenirea și combaterea acestui fenomen, frecvent întâlnit în comunitate.
Activitățile desfășurate au contribuit la o mai bună conștientizare a fenomenului, încurajând elevii să ceară ajutorul adulților pentru a gestiona situațiile de violență și asigurând un mediu școlar mai sigur și mai prietenos pentru toți.
Elevii clasei a VII-a „C” au participat la o activitate interactivă, aflând cât de important este să cunoști metode de combatere a acestui fenomen. Evenimentul a început cu o scurtă prezentare, care a întrunit mai multe informații utile.
Prin Săptămâna Anti-Bullying, se urmărește Susținerea, prin care victimele bullying-ului primesc sprijin emoțional și sunt încurajate să vorbească despre ceea ce trăiesc; Prevenirea, prin care este încurajată raportarea cazurilor de bullying, oferindu-se instrumente, pentru a preveni și a combate acest fenomen; Crearea unui mediu sigur, prin care se promovează valori precum respectul, toleranța și empatia, creând astfel un climat școlar mai sigur și mai prietenos; Conștientizarea, prin care copiii, adolescenții, părinții și profesorii sunt informați despre diferitele forme de bullying și despre impactul pe care îl poate avea asupra vieții unei persoane.
Urmat de lucrul în echipă, elevii au avut șansa să înțeleagă cât de gravă este situația și cât este greu să fii o victimă bullying-ului.
Câțiva elevi au împărtășit din situațiile prin care au trecut, cum s-au simțit, ce au făcut, fiind și ei victime a bullying-ului. În final tinerii au aflat și despre Primul ajutor psihologic (PAP) Privește, Ascultă, Fă legătura.
Aceste informații, precum și activitățile desfășurate au fost foarte utile pentru tineri, conștientizând importanța implicării în metode de combatere și prevenire a acestui fenomen, pentru a trăi într-o comunitate prietenoasă, fără bullyng.
Ioana BOLEA, membră HTSJ, Centrul de Creație a Copiilor Drochia