Salmoneloza : Boala cel mai des întâlnită în sezonul cald

0
178

Ce este salmoneloza

Salmonela este o bacterie răspândită mai ales vara şi cu care intrăm în contact prin intermediul unor alimente contaminate. Acestea pot fi carne, ouă, roşii, arahide. Aceste bacterii pătrund în organism prin alimente sau prin mâini nespălate. Ele creează colonii pe pereții intestinului subțire și provoacă inflamația acestuia. De asemenea, în procesul de activitate metabolică, Salmonella eliberează toxine, care agravează starea de sănătate a persoanei, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Care sunt simptomele salmonelozei

Cel mai frecvent, simptomele salmonelozei sunt:

  • Diaree;
  • Creșterea bruscă a temperaturii (febra);
  • Dureri abdominale;
  • Greață și vărsături;
  • Dureri de cap;
  • Scaune abundente, urât mirositoare, verzi, spumoase și frecvente, care pot conține mucus, dâre de sânge și resturi alimentare nedigerate.

Simptomele apar, de obicei, în termen de câteva ore până la câteva zile după infecție și durează, în medie, între 2 și 7 zile. Totuși, diareea poate persista până la câteva luni după trecerea salmonelozei. Dar problema nu este doar diareea.

Există și eliminarea asimptomatică a bacteriilor Salmonella prin fecale – în acest caz, persoana este un purtător al bacteriilor. În decurs de trei luni după un episod de boală, purtătorul este considerat acut, iar după mai mult de trei luni – cronic. O eliminare unică de Salmonella la o persoană sănătoasă este considerată tranzitorie și poate fi observată în focarul de infecție.

De ce este periculoasă salmoneloza

De cele mai multe ori, nu este periculoasă. Majoritatea oamenilor se recuperează complet după câteva zile neplăcute, chiar și fără tratament special. Dar în unele cazuri, salmoneloza poate deveni o amenințare pentru viață.

Iată ce complicații grave pot apărea:

Deshidratarea
Aceasta este cea mai evidentă pericol. În cazul diareei și vărsăturilor, o persoană pierde multe lichide, iar lipsa de umiditate poate afecta funcționarea organelor interne, inclusiv a creierului sau a inimii.

Bacteriemia
Așa se numește starea în care bacteriile ajung în sânge. Cu fluxul sanguin, bacteriile Salmonella se răspândesc în întregul organism și se pot stabili în alte organe și țesuturi, provocând inflamații.

Iată câteva complicații frecvente ale salmonelozei:

  • Meningita: inflamația țesuturilor care înconjoară măduva spinării și creierul.
  • Endocardita: inflamația mucoasei inimii sau a valvelor cardiace.
  • Osteomielita: inflamația oaselor și a măduvei osoase.
  • Vasculita: inflamația mucoasei interne a vaselor de sânge.

Artrita reactivă
La persoanele care au avut salmoneloză, este mai probabil să se dezvolte artrita reactivă, cunoscută și sub denumirea de sindromul Reiter. Aceasta se manifestă prin:

  • Durere articulară – care poate dura luni de zile și poate afecta calitatea vieții: reducând mobilitatea membrelor și împiedicând activitatea sportivă;
  • Iritația ochilor.

Ce să faci dacă suspectezi că ai salmoneloză

Nu se poate prezice cum va evolua boala în cazul tău. Prin urmare, la primele semne alarmante, trebuie să consulți un medic.

Acest lucru este deosebit de important dacă persoana suspectată de infecție face parte dintr-un grup de risc. Iată cine poate avea o evoluție deosebit de severă a salmonelozei:

  • Copii sub 5 ani.
  • Sugarii (copii sub 12 luni) care nu sunt alăptați.
  • Persoanele peste 65 de ani.
  • Cei care iau anumite medicamente, cum ar fi cele care reduc aciditatea stomacului, imunosupresoare, antibiotice sau corticosteroizi.
  • Persoanele cu boli inflamatorii intestinale.
  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei cu anemie falciformă, malarie, SIDA.

Cum se tratează salmoneloza

Pentru început, este necesară stabilirea diagnosticului. Pentru a detecta Salmonella, se analizează un eșantion de scaun. De asemenea, poate fi necesar un test de sânge, dacă medicul suspectează că infecția a pătruns în fluxul sanguin.

Dacă se confirmă salmoneloza, se va prescrie tratamentul adecvat. Scopul principal este de a preveni deshidratarea. Prin urmare, medicul va recomanda să bei mai multe lichide (sau, dacă simți greață, să sugi cuburi de gheață) și să iei suplimente pentru restabilirea echilibrului electrolitic.

În cazurile severe de deshidratare, pacienții sunt spitalizați și hidratați intravenos.

De asemenea, îți pot fi prescrise antibiotice. Aceste medicamente sunt necesare dacă infecția a pătruns în sânge. De asemenea, sunt prescrise în cazul în care salmoneloza este severă sau ai un sistem imunitar slăbit. În cazurile ușoare, aceste medicamente sunt inutile.

Cum să previi salmoneloza

Cel mai adesea, oamenii se infectează cu Salmonella prin consumul de alimente prost preparate, contaminate cu fecale. Acestea includ:

  • Ouă crude. Patogenii pot fi atât pe coaja prost spălată, cât și în interiorul ouălor: unele găini infectate depun ouă deja contaminate. Menționăm că pasteurizarea ouălor nu este obligatorie în Rusia.
  • Carne crudă, păsări, fructe de mare.
  • Fructe și legume. Salmonella poate ajunge pe ele dacă tăiați salata pe o placă de tăiat prost spălată după carne crudă. Sau dacă luați un măr cu mâinile nespălate după toaletă.

De asemenea, te poți infecta dacă atingi o suprafață contaminată. De exemplu, dacă mângâi o pasăre sau un animal de casă și apoi, fără să îți dai seama, îți bagi degetele în gură. De asemenea, te poți infecta de la o persoană bolnavă.

Având în vedere posibilele moduri de transmitere a infecției, prevenirea salmonelozei arată astfel:

  1. Spală-te regulat pe mâini
    Mai ales după ce ai fost la toaletă, ai schimbat scutecul unui copil, ai pregătit ceva din carne crudă, ai curățat fecalele animalelor de companie, ai mângâiat o pisică, o pasăre sau o reptilă despre care nu ești sigur că este sănătoasă.
  2. Separă produsele în bucătărie
    Păstrează carnea crudă, păsările și fructele de mare separat de legume și fructe. Folosește plăci de tăiat diferite pentru carne crudă și legume/fructe. Nu pune niciodată mâncarea gătită în vase nespălate în care a fost carne crudă.
  3. Evită consumul de ouă crude
    Dacă le adaugi în aluat, nu-l gusta până nu este copt. Pentru a prepara maioneză de casă, înghețată, sau eggnog, folosește, pe cât posibil, ouă pasteurizate.

Articolul precedentȘtii că: Dacă am merge regulamentar de la Soroca la Chișinău, drumul ar dura 4 ore și jumătate / VIDEO
Articolul următorRiscurile caniculei: Cum să protejezi inima

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.