Republica Moldova: MICA CENUȘĂREASĂ LA MAREA INAUGURARE DE LA KIEV

0
75

Până când în Republica Moldova viața politică rămâne în expectativă, iar actorii politici de la noi au cam luat apă în gură, oferind „microfonul” analiștilor politici și comentatorilor care se întrec în scenarii care mai de care — de la o alianță PDM-PSRM până la alegeri anticipate, atenția noastră este îndreptată spre evenimentele care au loc în imediata apropiere a Republicii Moldova.
Unul din acestea a fost, cu siguranță, inaugurarea la Kiev a nou alesului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelensky. Conform protocolului, la astfel de ceremonii sunt invitați șefii de stat și premierii, iar vecinii sunt primii care sunt băgați în seamă. De altfel, anunțând vineri lista invitaților străini la inaugurarea noului președinte ucrainean, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Kiev a subliniat că au fost invitate doar statele „partenere și prietene” ale Ucrainei și că nu a fost chemat nimeni din Federația Rusă.
Și dacă Republica Moldova este „parteneră și prietenă”, bineînțeles că autoritățile de la Kiev au lansat o invitație de participare la ceremonia de inaugurare a președintelui nou-ales al Ucrainei în adresa prim-ministrului Republicii Moldova (nu și lui Dodon, care înțelege mai „amintrilea” cum ar trebui să fie relațiile dintre două țări vecine), dar… ghinion, tocmai acum premierul Pavel Filip a invocat probleme de sănătate și la inaugurare a fost trimis ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi (adică, dacă celelalte țări au fost reprezentate la eveniment de președinți și premieri, Republica Moldova a fost un fel de cenușăreasă, ceea ce nu diminuează însă nimic din autoritatea ministrului Ulianovschi, care a fost, de data aceasta, în rol de pompier. (Încă bine că Chișinăul nu a trimis la Kiev ministrul Agriculturi!). Bineînțeles, să-i dea Domnul sănătate premierului de la Chișinău, dar în astfel de cazuri de forță majoră se merge și la sacrificii pentru a demonstra vecinului cât de mult îți pasă de prietenia și buna înțelegere cu el, dar…, probabil eu, și alții ca mine, înțelegem greșit „diplomația populară”.
În fine, nu sunt specialist în astfel de ceremonii, dar mi s-a creat vaga impresie că am asistat cu toții la o înmânare a premiilor Oscar (unde totul este aproape că „la mișto” și unde totuși filmul prevalează în fața vieții reale), dar nu la inaugurarea președintelui unei țări care se confruntă cu reale probleme teritoriale, care are o parte din populație ostilă față de autoritățile centrale de la Kiev, care are o economie în degradare și o populație aproape că cea mai pauperizată din toată Europa (conform statisticilor, salariul mediu și nivelul de sărăcie în Ucraina este sub ceea ce se întâmplă chiar și în Republica Moldova) și care, nu în ultimul rând, se află în plin război hibrid cu colosul de la Răsărit. Nu cred, Doamne ferește, că Zelensky trebuia să se comporte ca un țar gen Vladimir Putin, care-și fericește „holopii” și care nu dă nici o ceapă degerată pe gloata gata să-i pupe nu doar picioarele și nici nu cred că trebuia să-și pună un sac în cap, cum zic moldovenii, și să bocească în chiar cea mai fericită (?!) zi din viața lui, dar iarăși, s-a creat vaga impresie că „gvozdi programî” la inaugurare a fost Vasilii Petrovici Goloborodco, dar nu Vladimir Alexandrovici Zelensky. Dacă greșesc, îmi cer iertare, fiindcă a greși este omenește…
Pe de altă parte, conform informațiilor oficiale, „…Tudor Ulianovschi, la întrevederea cu Volodymyr Zelensky, a reiterat interesul Moldovei de a dezvolta relațiile bilaterale pe toate dimensiunile. În cadrul discuţiilor, Tudor Ulianovschi şi-a exprimat convingerea că dialogul politic și cooperarea bilaterală dintre ţara noastră şi Ucraina se vor dezvolta în continuare în ascensiune. Președintele Volodymyr Zelensky a menționat, la rândul său, că Ucraina este interesată în dezvoltarea unui dialog constructiv cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, exprimându-și disponibilitatea de a se implica în acest proces”. În această ordine de idei, mi-am amintit cum a răspuns comediantul Evgheni Petrosean atunci când un reporter l-a întrebat ce crede despre soția unui angajat din teatrul lui. Răspunsul a fost următorul: „Trebuie să fii ipocrit ca să zici ceva de rău. În astfel de cazuri, trebuie să spui numai de bine, iar ce se întâmplă în realitate numai Dumnezeu știe”. La fel și în cazul nostru — putea să zică Zelensky și Ulianovschi ceva de rău?
Fără comentarii.


Articolul precedentProdus de Soroca: “Regina Lemn Plast” SRL
Articolul următorProdus de Soroca: BC Moldova Agroindbank SA
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.