Vreau să văd minunea! Numărul semnatarilor în susținerea multor candidați să fie același ca și al votanților…

0
294

TABLETA DE VINERI

După ce „și-au măsurat lungul nasului”, cum se zice în popor, candidați anunțați la funcția de președinte al RM au luat cale spre Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-și înregistra grupurile de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților. Or, până la data de 31 august, termenul limită de înregistrare a acestor grupuri, au rămas ore numărate și nimeni nu dorește să rămână în afara procesului.

  Sincer vorbind, nu am crezut că toți candidații anunțați vor merge mai departe (până în pânzele albe!) și, ca un naiv sadea, consideram că unii dintre candidați (nu mulți, dar măcar acei care stau cu picioarele pe pământ și nu au căzut de pe lună) se vor limita la o „sperietoare” în adresa actualei președinte Maia Sandu și-și vor vedea de treburile lor. În realitate însă lucrurile stau altfel — intențiile candidaților au fost cele mai serioase și nimeni nu este gata să cedeze, chiar dacă „situația din teren” nu îi avantajează. Ba mai mult, a apărut și o surpriză — un candidat independent pe nume Ludmila Corsun, dar în cazul acestei distinse doamne nu s-a mers prea departe, fiindcă CEC a respins înregistrarea grupului de inițiativă. Motivul? Această persoană nu cunoaște suficient de bine limba română! De altfel, doamna Corsun a venit în fața CEC-ului cu o precizare — chipurile, „acum studiază limba română și până la 20 septembrie o va cunoaște mai bine”!!! Ce-i drept, candidata la această funcție în stat nu a putut răspunde în limba română dacă are viză de reședință în RM, deși șefa Grupului de inițiativă și-a susținut favorita afirmând că „…de când a început lecțiile, au trecut aproximativ 20 de zile. În aceste 20 de zile, eu cred că a progresat foarte bine. Eu sunt lângă ea toată ziua, o pun să citească și să-și formuleze corect gândurile”. Nu știu dacă așa ceva putea avea loc într-o altă țară civilizată, dar trebuie să mai menționez că există în istoria recentă a RM și cazuri când unii ambasadori cunoșteau limba română mai bine decât unii ministru din cabinetul de la Chișinău.

  Cazul de respingere a doamnei Corsun nu a fost unicul, CEC făcând același lucru, bunăoară, și în cazul candidatului Partidului Social Democrat European, Valeriu Pleșca, — respins din cauza mai multor nereguli. CEC a motivat decizia prin probleme legate de legalitatea ședinței Consiliului Politic Național al PSDE, în special în ceea ce privește cvorumul necesar pentru adoptarea unei decizii valabile. Au fost identificate și alte probleme, cum ar lista prezentată la CEC sau faptul că Valeriu Pleșca ocupă funcția de președinte al unui alt partid, conform informațiilor furnizate de Agenția Servicii Publice. Bineînțeles, Valeriu Pleșca a considerat respingerea ca fiind nejustificată și a acuzat că au fost căutate motive pentru a respinge candidatura sa. De altfel, și liderul Partidului Politic Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, nu va candida la alegerile prezidențiale, iar într-o declarație oficială, PLDM susține că guvernarea ar fi blocat executarea unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului cu referire la Filat, acest lucru făcând imposibilă participarea sa în cursa electorală. În ceea ce privește referendumul pentru integrarea europeană, PLDM spune că va îndemna oamenii să voteze „pentru” la exercițiu. Când scriu Tableta aceasta este situația cu respingerile sau refuzurile de a candida, dar mai există timp ca să mai apară astfel de exemple. Nu de alta, dar Basarabia niciodată nu a dus lipsă de oameni care doresc să poarte pe cap o pălărie prea mare.

 Acum membrii grupurilor de inițiativă (care au o legitimație și o listă de subscripție eliberată de CEC) au dreptul să colecteze semnături în susținerea candidaților. Important este și faptul că cetățenii (care au vârsta 18+) pot semna pe listele de subscripție pentru mai mulți candidați, dar la scrutin vor vota doar unul. Potrivit Codului Electoral, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte trebuie să colecteze de la 15.000 până la 25.000 de semnături. Înclin să cred că, în majoritatea cazurilor, numărul de semnături colectate va fi suficient, dar… pun pariu că voturile primite de unii candidați, la alegerile din toamnă, va fi mai mic (în unele cazuri chiar mult mai mic) decât numărul de semnături acumulate în folosul lui. Istoria alegerilor, de diferite niveluri, cunoaște astfel de precedente. Și atunci chiar o să fiu curios să văd fața celor care vor obține doar voturile familiei și ale prietenilor (și aceea nu toți).

 În rest, până la 20 septembrie, când alegerile vor accede în faza finală, îmi doresc ca fiecare dintre noi să chibzuiască și la momentul oportun, în cabina de vot, rămas unu la unu cu propria conștiință să nu se lase măgulit de acei care vor să pună pe cap pălăria care nu le stă bine. Luați aceasta ca o dorință, nu ca un sfat, fiindcă fiecare este în drept să procedeze cum consideră de cuviință — până la urmă, cum ne vom așterne, așa vom dormi.

Un lucru însă chiar vă rog — la 20 octombrie să răspundem DA! privind aderarea RM la UE.


Articolul precedentMeteo 30 august 2024: Vreme instabilă, izolat ploi de scurtă durată
Articolul următorCEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.