Războiul din țara vecină: numărul ucrainenilor care intră în țările UE a revenit la nivelul de până la 24 februarie

0
83
Numărul ucrainenilor care intră în ţările membre ale Uniunii Europene a revenit la nivelurile de dinainte de invazia Rusiei, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, relatează Reuters.

De când Moscova a atacat Ucraina, ţară vecină cu Rusia, la est, şi cu UE la vest – la 24 februarie – peste 6 milioane de ucraineni au intrat în ţările blocului comunitar, indicase Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră Frontex la sfârşitul lunii iunie. Aproximativ 3,1 milioane dintre ei s-au întors deja în Ucraina, potrivit acesteia. „Referitor la fluxurile de refugiaţi, situaţia este în prezent stabilă. Traversările dintre UE şi Ucraina au revenit la nivelurile de dinainte de război şi dinainte de pandemia de COVID-19, astfel încât s-a revenit la un număr normal de persoane care trec graniţa”, a declarat comisarul european însărcinat cu afaceri interne Ylva Johansson, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

 La ora actuală, aproape tot atâtea persoane intră în UE cât se întorc în Ucraina, a declarat Johansson la sosirea la o reuniune a miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară la Praga. „Prevăd că mulţi ucraineni veniţi în UE vor lua o decizie înainte de începerea şcolii – unde anume să înceapă şcoala, într-un stat membru al UE sau să se întoarcă în Ucraina pentru a începe şcoala acolo”, a spus ea. „Cred că luna viitoare, multe persoane vor lua o decizie dacă se vor întoarce acum sau dacă vor rămâne mai departe aici”, a mai adăugat oficialitatea europeană.

Johansson a spus că Republica Cehă este ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor, urmată de Polonia, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Letonia.

La întâlnirea lor de la Praga, miniştrii de interne din statele membre UE vor discuta despre consecinţele în materie de securitate ale războiului Rusiei în Ucraina pentru blocul comunitar, inclusiv în ceea ce priveşte traficul de arme, de persoane şi droguri, precum şi falsificarea documentelor şi spălarea banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.