Președinta Maia Sandu : ”Acordul bilateral pentru construcția Podului Cosăuți-Yampil în curând va fi semnat”

0
137

Șefa statului Maia Sandu a făcut declarații azi în fața jurnaliștilor, confirmând înțelegerea dintre Moldova și Ucraina privind construcția podului peste râul Nistru. Această înțelegere a fost discutată și convenită cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene, care a avut loc pe 1 iunie la Bulboaca.

Potrivit comunicatului președintei Sandu, acordul bilateral pentru construcția Podului Cosăuți-Yampil va fi semnat în cel mai scurt timp posibil. Inițiativa pentru acest proiect a fost aprobată de Cabinetul de miniștri din Chișinău pe 23 februarie 2022.

Potrivit autorităților moldovene, podul va avea o lungime de 641 de metri și va fi dotat cu două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru bicicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de 667 de metri pe partea ucraineană.

Scopul construcției acestui pod rutier transfrontalier este de a facilita interconectivitatea infrastructurilor rutiere între cele două țări, de-a lungul traseului T-02-02 Mohyliv-Podilsky-Yampil-Kryzopil-Bershad-Uman în Ucraina și drumul național R14.1 R14-Cosăuți – frontiera cu Ucraina în Republica Moldova.

Responsabilitățile privind finanțarea proiectului tehnic al podului și construcția acestuia vor reveni Guvernului Ucrainei. În schimb, Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe pe teritoriul său. Potrivit estimărilor Guvernului, cheltuielile pentru construcția drumului de acces spre pod în Republica Moldova se ridică la aproximativ 900 de milioane de lei.

Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Vibrații în roșu
Articolul următor„A venit vremea lui Vitalie Damașcan” – de această părere sunt cei de la Sepsi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.