Pictorul Petru Ceban – din Soroca la Geneva / VIDEO

0
220

Petru Ceban este un artist originar din Soroca, ce și-a redescoperit atracția pentru acuarelă la Geneva. Cu toate că era pasionat de pictură încă de mic, la un moment dat a încercat să se despartă de ea. La sugestia soției a revenit la această pasiune, iar în prezent în picturile artistului se regăsesc în special arhitectura și urbanismul, care sunt o altă pasiune de a sa, iar tablourile ajung în colecții private și la iubitorii de frumos.

Elementul comun al picturilor sale este atmosfera, pe care o redă de la fața locului, și în care se regăsesc mulți din cei care-i admiră lucrările. Din acest motiv nu-i place să picteze de pe fotografii, ci anume direct de pe străduțele orașelor pe care le vizitează. Cu toată că în ultimul timp se vorbește despre faptul că inteligența artificială ar putea lua și locul pictorilor, Petru Ceban este convins că aplicațiile digitale nu-și pot crea propriul stil, ci doar să copie ori să combine ce au făcut deja alți oameni.

Și-ar dori o expoziție acasă, la Soroca, precum a avut în această vară la Chișinău, dar lipsa unei galerii de artă în municipiul nostru, face ca dorința să mai rămână un vis. E plecat de ani buni din Republica Moldova, locuiește cu familia sa la peste 2000 de kilometri de casa de acasă, dar nu uită niciodată de unde a pornit. Chiar dacă Geneva este frumoasă, totuși Soroca rămâne fermecătorul oraș al copilăriei, care cu Cetatea, sunt deosebite atât în realitate cât și în pictura sa.


Articolul precedentDescoperire macabră la Florești: un bărbat găsit în stare de putrefacție în propria locuință
Articolul următorLa Drochia s-a dat start Expo-târgului universal „Drochia de ziua ta” / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.