OPINIE: Trecând dincolo de Paris, India își intensifică ambițiile climatice

0
37

   Țara își propune să fie „un lider în gândirea și acțiunea asupra climatului”, spune secretarul din cadrul Ministerului de externe, Harsh V. Shringla.

La cinci ani după Acordul de la Paris, India este printre puținele țări în curs de dezvoltare care nu numai că își îndeplinește obiectivele „verzi”, dar aspiră la obiective climatice mai ambițioase.

La recentul Summit privind Ambiția Climatică, prim-ministrul Narendra Modi a subliniat abordarea indiană. El a spus că trebuie să țintim „chiar mai sus”, chiar dacă nu uităm trecutul. El a adăugat că India nu numai că își va atinge obiectivele Acordului de la Paris, ci le va depăși.

La Summitul ONU privind Acțiunea Climatică din 2019, Modi a spus că munca și economia valorează mai mult decât predicile. Facem pași practici în toate domeniile, inclusiv energia, industria, transporturile, agricultura și protecția spațiilor verzi, în călătoria noastră pentru a deveni lideri în acțiunea și ambiția climatică.

India recunoaște că schimbările climatice nu pot fi combătute ușor. Necesită o abordare integrată, cuprinzătoare și holistică. Necesită inovare și adoptarea de tehnologii noi și durabile. Conștientă de aceste aspecte, India a integrat climatul în strategiile sale naționale de dezvoltare și industrie.

Energia se află în centrul tuturor strategiilor climatice. Credem că India a devenit o centrală energetică curată și este un lider în tranziția energetică de la surse producătoare de dioxid de carbon la surse regenerabile și surse de combustibili nefosili.

Ne propunem să valorificăm în continuare potențialul energiei regenerabile din India. Capacitatea noastră de energie regenerabilă este a patra ca mărime din lume, iar extinderea capacității întreprinse este, de asemenea, una dintre cele mai mari din lume. Cea mai mare parte a acestui lucru va proveni din cea mai curată sursă de energie, soarele.

Vedem deja progrese. Ne-am angajat inițial să obținem 175 GW de energie regenerabilă până în 2022. Am mers mai departe și ne așteptăm să depășim 220 GW în următorii doi ani. Avem un obiectiv și mai ambițios de 450 GW până în 2030.

Lucrăm pentru a ne asigura că 40% din energia electrică din India provine din surse de combustibili nefosili până în 2030. Această ambiție de a folosi energie curată merge mână în mână cu un efort paralel de a reduce intensitatea emisiilor noastre cu 33-35% (de la nivelurile din 2005) până în 2030.

Schema Ujala – o unitate națională de utilizare a lămpilor cu LED – reduce emisiile de CO2 cu 38,5 milioane de tone în fiecare an. Sistemul Ujjwala, în cadrul căruia peste 80 de milioane de gospodării au primit acces la gazul de gătit curat, este una dintre cele mai mari inițiative de energie curată din lume.

Acțiunile climatice și durabilitatea sunt aduse în sistemele guvernamentale din mai multe sectoare. Misiunea noastră Smart Cities lucrează cu 100 de orașe pentru a le ajuta să devină mai durabile și mai adaptabile la provocările schimbărilor climatice. Programul național pentru aer curat își propune să reducă poluarea aerului (PM2.5 și PM10) cu 20-30% în următorii patru ani.

Misiunea Jal Jeevan, care își propune să furnizeze apă potabilă sigură și adecvată prin conexiuni individuale de robinet până în 2024 către toate gospodăriile din India rurală, are un puternic accent pe durabilitate.

Se plantează mai mulți copaci și se recuperează terenuri degradate pentru a crea o „chiuvetă” de carbon care poate absorbi 2,5-3 miliarde de tone de CO2.

De asemenea, lucrăm rapid pentru a crea o rețea de transport ecologic, pentru a compensa un sector cunoscut pentru emisiile sale poluante, în special în marile noastre orașe.

India construiește o infrastructură de nouă generație, cum ar fi sisteme de transport în masă, autostrăzi ecologice și căi navigabile. Un plan național de mobilitate electrică creează un ecosistem de e-mobilitate cu scopul de a avea peste 30% din toate vehiculele de pe drumurile Indiei electrice.

Aceste inițiative sunt pentru binele nostru, deoarece India este una dintre țările cele mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice.

Recunoaștem că este încă un drum lung de parcurs, dar aceste eforturi sunt deja plătitoare de dividende. Intensitatea emisiilor din India s-a redus cu 21% în perioada 2005-2014. În următorul deceniu, ne așteptăm la reduceri și mai mari.

India intenționează să fie un cetățean global responsabil în spațiul climatic. Nu depășim doar angajamentele Acordului de la Paris. Adoptăm instrumente inovatoare pentru a continua cooperarea internațională în domeniul acțiunilor climatice.

Am creat organizații internaționale precum Alianța Internațională Solară și Coaliția pentru Infrastructura Rezistentă la Dezastre care lucrează la crearea căilor globale cu emisii reduse de carbon. Peste 80 de țări s-au alăturat Alianței Internaționale Solare, făcând-o unul dintre organismele internaționale cu cea mai rapidă creștere.

Această combinație de acțiune națională și cetățenie internațională responsabilă face India unică printre țările în curs de dezvoltare și o plasează pe calea realizării ambițiilor sale de a fi un lider în gândirea și acțiunea în domeniul climatului.

Harsh Vardhan Shringla este secretar de externe al Indiei. Opiniile exprimate sunt personale.


Articolul precedentAtenție, cad țurțurii! Pericol pentru sănătate și chiar viață!
Articolul următorAstăzi, până la +10 în termometre
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.