Obiceiuri și superstiții legate de Postul Crăciunului, care începe astăzi pentru creștinii de rit vechi

0
260

  În Postul Crăciunului, al doilea ca importanță după postul Paștilor, cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne și lactate, iar în toate zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la pește.

Obiceiuri in Postul Craciunului

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este si astazi spalarea veselei cu cenusa sau lesie, ca sa nu mai aiba nicio urma de carne sau derivate ale acestor produse. De asemenea, perioada de dupa Lasatul secului de Craciun era cunoscuta sub denumirea “sezatorile de iarna”. Sezatorile erau intalniri comunitare cu caracter lucrativ, dar si distractiv.

In ziua de Lasata secului, gospodarii de la sate mananca sarmale si carne fripta, beau tuica si vin nou. Gospodinele trebuie sa tina cont de mai multe superstitii: resturile de la masa de Lasata secului se arunca doar spre rasarit, altfel pasarile se vor razbuna si vor ciuguli toata recolta de boabe; oalele se asaza cu gura-n jos pentru ca gospodaria sa fie ferita de pagube. In plus, femeile nu au voie sa coasa, nu torc si nu tes de Lasata secului pentru ca gospodaria sa nu fie lovita de rele si de boli. Daca dai imprumut ceva din casa, se vor inmulti lupii si vor cobori in sat. Femeile fac turte de malai si le dau de pomana pentru morti si vii.

In unele zone, exista obiceiul “batutul pernelor”: fetele nemaritate incearca astfel sa-si imblanzeasca soarta si sa-si gaseasca petitori. Este o vreme si a prezicerilor: daca pieptul gainii fripte pentru masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa, iar daca este lipsit de grasime, vine iarna blanda si o vara rodnica.

Superstitii in Postul Craciunului

La inceputul postului se realizeaza si ofrandele rituale, dedicate, mai ales, pasarilor cerului.

Un vechi obicei ne spune ca de Lasatul Secului trebuie stranse toate oasele si resturile de mancare intr-o fața de masa, iar a doua zi trebuie aruncate afara spre rasarit, spunandu-se urmatoarele cuvinte: “Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiți indestulate si de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practica deoarece se crede ca vrabiile, mai ales, nu vor strica ogoarele.

In postul Craciunului se realizeaza si practici de magie premaritala sau chiar practici oculare, astfel fetele nemaritate trebuie sa adune cate o surcina in fiecare zi a postului, iar in Ajunul Craciunului vor fierbe crupe fara sare.

Articolul precedentCurs valutar 28 noiembrie 2023: euro costă 19 lei și 41 de bani, iar dolarul american 17 lei și 78 de bani
Articolul următorOmul care a făcut atâta bine la toți, Mihai Marcoci, acum are nevoie de ajutorul nostru!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.