O să ajungem să “mâncăm aer”: compania care face fripturi din aer

0
84

Călătoriile în spațiu au inspirat-o pe savantul Lisa Dyson să creeze o soluție climatică neobișnuită: proteine ​​obținute din aer, care pot fi cultivate în interiorul unui rezervor, în loc să utilizeze terenuri valoroase. Astfel, a creat fripturi din aer.

Compania a fost lansată în 2019, iar Dyson a bazat tehnologia pe cercetările efectuate de NASA în anii 1960, care au explorat modalități de a hrăni astronauții în misiuni lungi pe Marte. O propunere a fost de a face alimente prin combinarea microbilor cu dioxidul de carbon (CO2) pe care astronauții îl expirau, dar ideea nu a fost niciodată realizată de NASA.

O să mâncăm fripturi din aer

Procesul Air Protein este similar cu fermentarea iaurtului sau a brânzei. Dar, în loc să hrănească culturile de microbi cu zahăr sau lapte, CO2, azotul și oxigenul sunt transportate prin rezervoare mari de fermentație, unde cultura produce proteine ​​în câteva ore. Aceste proteine ​​sunt recoltate, uscate și transformate într-o făină care poate fi folosită pentru a produce un înlocuitor de friptură prin adăugarea de arome și nutrienți.

Dyson are dorința de a aborda schimbările climatice: „Oamenii de știință de la NASA gândesc întotdeauna diferit și dacă vom face ceva revoluționar și nou în privința schimbărilor climatice, trebuie să gândim diferit”, spune ea.

Realitatea crizei climatice a lovit-o pe Dyson când a vizitat New Orleans după uraganul Katrina: „Văzând devastarea acelui eveniment și gândindu-mă la modul în care oamenii de știință climatologici ne-au avertizat că aceste evenimente meteorologice vor deveni mai frecvente și mai intense – am vrut să fac parte din soluție”, spune ea.

Dyson, care are un doctorat în fizică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a decis să se concentreze pe industria alimentară pentru că „produce mai multe gaze cu efect de seră decât întregul sector al transporturilor”.

Ca referință, industria alimentară globală contribuie cu aproximativ 17,3 miliarde de tone metrice de emisii de CO2 echivalent pe an, de aproape 19 ori mai mult decât cantitatea produsă de aviația internațională și cu 35% din toate emisiile cauzate de oameni, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Illinois Urbana-Champaign în S.U.A.

sursa: playtech.ro

Articolul precedentPDM va deveni PSDEM? Culoare albastră va fi schimbată cu rușie? Decizia va fi luată mâine
Articolul următorCum un nevăzător poate utiliza calculatorul? / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.