„Nu vom rămâne singuri în această iarnă. România va fi alături de noi”

0
241
România cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova. Dacă în această iarnă cetățenii Republicii Moldova se vor confrunta cu probleme serioase, în cazul în care Rusia va decide sa închidă gazul pentru R. Moldova, România va fi alături, declară Președintele Parlamentului Igor Grosu, reiterând faptul că partenerii occidentali se bazează pe principiul solidarității, scrie tvrmoldova.md

„Nu vom rămâne singuri. România cunoaște foarte bine, în detaliu, care este situația în Republica Moldova. Noi suntem în contact permanent. Noi discutăm foarte intens și avem asigurări că România va fi alături de noi, și nu doar România, principiul solidarității.

Ei înțeleg foarte bine că noi suntem unica țară non UE la hotar cu Ucraina care depinde în cea mai mare măsură, dacă nu 100% de importul de gaze, importul de electricitate. Electricitatea o parte o cumpărăm 35% din Ucraina, dar înțelegerea e foarte clară, noi continuăm discuțiile și asigurăm că vom trece cu cele mai mici riscuri această iarnă. Totodată, vreau să mă adresez, să fim și noi, la rândul nostru, cât mai organizați, economi și la serviciu și acasă Este un plan de acțiuni cu diferite scenarii mai moderate, scenarii mai complicate. O să punem pe roate până la urmă și programul de asigurare cu lemne. Sunt în proces de realizare achizițiile de păcură, care e mult mai ieftină acum pe piață. Pe electricitate lucrurile, relativ, stau mai bine. Luna asta am procurat 65 de la Cuciurgan, 35 din Ucraina, mai suntem și parte a rețelei europene de electricitate, în cel mai prost scenariu putem să importăm din cadrul acestei rețele. Trebuie să ne mobilizăm, să fim economi și la serviciu și acasă și o să depășim noi iarna asta, au fost ierni și mai complicate. Important e să ne ajutăm, să fim solidari și să trecem cu bine această iarnă”, a declarat Igor Grosu în platoul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Președintele Parlamentului susține că Federația Rusă folosește, în continuare, resursele sale energetice în calitate de armă politică, în calitate de instrument de șantaj. „Tocmai de aceea spuneam că trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Vom face tot posibilul să ne onorăm factura. Nu trebuie să ne lăsăm măguliți de retorica de populiști care spun: duceți-vă și începeți negocierile. Este exact ca și cașcavalul ieftin din capcană. Nu există gaz ieftin de pomană. Bineînțeles că vor apărea datoriile mari, cele opt miliarde, o să apară statutul malului stâng. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu, tocmai de asta discutăm cu partenerii noștri occidentali, cu vecinii noștri suntem în contact permanent.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.