Noul Parlament ales se întruneşte astăzi în şedinţa de constituire

0
52

Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă astăzi, 21 martie, în şedinţa de constituire. La prima şedinţă preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

Totodată, preşedintele ţării va adresa un mesaj deputaţilor nou-aleşi, transmite IPN.

Şedinţa Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca şi în legislatura anterioară, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului.

În termen de 10 zile de la prima şedinţă, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Potrivit prevederilor Constituţiei, Parlamentul se întruneşte la convocarea preşedintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri. Decretul de convocare a fost semnat miercuri, 20 martie, de către Igor Dodon.

Prima şedinţă a Parlamentului de legislatura a X-a va avea loc începând cu ora 13.00.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30 de mandate, Blocul electoral ACUM -26 de mandate, iar Partidul Şor – şapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidaţi independenţi.

(tvrmoldova.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.