Inflația a început să scadă, dar este mult până departe

0
203

  Creșterea inflației a început să se tempereze în Republica Moldova în așa mod învât am început să recuperăm poziții la acest capitol. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Letonia a înregistrat în luna mai, față de aprilie, cea mai mare creștere a inflației – cu 4%, fiind urmată de Turcia, Ucraina și Lituania iar R. Moldova s-a clasat pe locul 5.

Aceleași date relevă că Slovenia a înregistrat aceeași creștere a inflației ca și Republica Moldova – de 2%. Puțin mai bine este poziționată Estonia – cu o creștere a inflației de 1,9% iar în Polonia și Ungaria prețurile au crescut cu 1,7%. Cel mai bine stau la acest capitol: Italia, Germania, Spania, Belgia și Franța care au avut o rată lunară a creșterii inflației de sub 1%.

Creșterea ratei lunare a inflației de 2% din Republica Moldova s-a datorat în mare parte scumpirii carburanților. În același timp, prețurile la produsele și serviciile reglementate (tarife, servicii comunale) nu au crescut aproape deloc.

Astfel creșterea prețurilor a mai pierdut din avântul din lunile precedente, atunci când în luna martie Republica Moldova a înregistrat o creștere a inflației de 4,1%, fiind devansată atunci doar de Rusia, Turcia și Ucraina.

Amintim că la începutul lunii, BNM a decis să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3% până la nivelul de 18,5% anual. Regulatorul a motivat această decizie prin faptul că moldovenii ar trebui să se abțină de la consumul excesiv și să se orienteze spre a economisi banii.

SURSA: deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.