Inflația a început să scadă, dar este mult până departe

0
219

  Creșterea inflației a început să se tempereze în Republica Moldova în așa mod învât am început să recuperăm poziții la acest capitol. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Letonia a înregistrat în luna mai, față de aprilie, cea mai mare creștere a inflației – cu 4%, fiind urmată de Turcia, Ucraina și Lituania iar R. Moldova s-a clasat pe locul 5.

Aceleași date relevă că Slovenia a înregistrat aceeași creștere a inflației ca și Republica Moldova – de 2%. Puțin mai bine este poziționată Estonia – cu o creștere a inflației de 1,9% iar în Polonia și Ungaria prețurile au crescut cu 1,7%. Cel mai bine stau la acest capitol: Italia, Germania, Spania, Belgia și Franța care au avut o rată lunară a creșterii inflației de sub 1%.

 

 

Creșterea ratei lunare a inflației de 2% din Republica Moldova s-a datorat în mare parte scumpirii carburanților. În același timp, prețurile la produsele și serviciile reglementate (tarife, servicii comunale) nu au crescut aproape deloc.

Astfel creșterea prețurilor a mai pierdut din avântul din lunile precedente, atunci când în luna martie Republica Moldova a înregistrat o creștere a inflației de 4,1%, fiind devansată atunci doar de Rusia, Turcia și Ucraina.

Amintim că la începutul lunii, BNM a decis să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3% până la nivelul de 18,5% anual. Regulatorul a motivat această decizie prin faptul că moldovenii ar trebui să se abțină de la consumul excesiv și să se orienteze spre a economisi banii.

SURSA: deschide.md


Articolul precedentAlegătorii din Zastânca nu se prea înghesuie la urnele de vot
Articolul următorȘi-a ucis copilul, aplicându-i un tratament improvizat
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.