Gimnaziul ”D. Matcovschi” + Școala Gimnazială ”Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” = Identitate prin educație

0
198

Clipe frumoase… Clipe de neuitat! În acest an centenar s-a mai construit ”un pod de prietenie”, de data aceasta între IP Gimnaziul ”D. Matcovschi” din Soroca și Școala Gimnazială ”Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” din Buzău, în cadrul proiectului ”Identitate prin educație”. Protocolul a fost semnat la Buzău, unde am cunoscut o școală cu o istorie bogată cu copii frumoși și deștepți și profesori deosebiți. O atmosferă caldă și locuri frumoase ne-au așteptat la Buzău — Parcul Marghiloman, Fundația ”Sfântul Sava”, Casa Corpului Didactic. Recent, cu o vizită de răspuns au fost prietenii din Buzău. Oaspeții, directorul Monica Gheorghe, pedagogii Rădița Palela și Elena Zainea au fost întâmpinați cu pâine și sare de către elevi și administrația școlii.

Cu cadouri pregătite de ei au salutat oaspeții elevii claselor primare, care, la rândul lor, au primit mici cadouri din partea copiilor de la Școala Gimnazială ”Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”. După o scurtă cunoștință cu școala, am asistat la o oră publică, prezentată de profesoara de limba română Cătălina Sârghi, care împreună cu elevii clasei a VII-a a călătorit imaginar prin opera lui Coșbuc, descoperind vitejia și eroismul strămoșilor prin balada ”Pașa Hasan”. Prin vizionarea unui fragment din film s-a accentuat vitejia lui Mihai Viteazu în lupta de la Călugăreni pentru unirea celor trei principate. Elevii au fost activi, au lucrat la rezolvarea mai multor sarcini, iar în final au recitat poezii din creația părintelui spiritual al gimnaziului, Dumitru Matcovschi, despre Alba Iulia.
O altă activitate a fost desfășurată de către organizatoarea Tartus Taisa cu elevii claselor a V-IX-a cu genericul ”Auzit-am din bătrâni”. Gazda primitoare au fost eleva cl. a IX-a Patricia Borozan și elevul cl. a VII-a Alexei Botnari, care s-au evidențiat prin dibăcie, ingeniozitate și mult har. În ”casa” lor s-a petrecut șezătoarea dedicată ”Sfântului Andrei”, unde elevii au brodat, au tors, au colindat, au cântat, au spus cimilituri, s-au vrăjit ca pe vremuri. Elevele clasei a IV-a Bernavschi Ana-Maria și Tartus Teodora au interpretat cântece patriotice și folclorice ca adevărate artiste. Șezătoarea s-a încheiat odată cu cântatul cocoșului cu cântecul ”Galbenă gutuie”, interpretat de către toți cei prezenți împreună cu elevii.
Oaspeții români au mulțumit elevilor și profesorilor pentru aceste activități captivante, au făcut schimb de suvenire: globulețe, brăduți, compoziții cu flori, după care au făcut o invitație pentru elevii gimnaziului să viziteze școala parteneră. Au promis că vor merge în România și elevii noștri, părinți și profesori. Pe parcursul vizitei oaspeții au participat și la alte activități desfășurate la Biblioteca „Basarabia”, Muzeul de Istorie și Etnografie. Sperăm că acest parteneriat educațional va contribui la o colaborare strânsă între cele două școli.
În concluzie au fost binevenite următoarele versuri:

”Nimeni și nimic nu ne dezbină,

Căci vorbim cu toți aceeași limbă,

Obiceiuri, datini și același grai,

Să iubim același mioritic plai”.

Sperăm că în viitor aceste două școli de pe ambele maluri ale Prutului vor avea o colaborare rodnică și fructuoasă.

Viorica Fortuna, directoarea Gimnaziului „D. Matcovschi” din Soroca


Articolul precedentMihai SĂLCUȚAN: „Lumina popoarelor nu vine de aiurea, de la „răsărit”, ci din învăţătură, din cărţi, din lectură, din cultură”
Articolul următorAmenzi de la 1500 până la 6000 lei dacă nu distrugi… buruienile
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.