Gânduri și memorii cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorului medical

0
281

Tradițional, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Cu acest prilej am solicitat câte un mic interviu mai multor medici seniori din cadrul spitalului raional, unii dintre care, în pofida vârstei, continuă să dăruiască energie și să aplice cunoștințele și experiența de-o viață pentru a menține sănătatea cetățenilor. I-am rugat pe cei care stau la straja sănătății locuitorilor raionului Soroca să ne vorbească despre specialitatea pe care o practică de zeci de ani, provocările cu care se confruntă azi sau cele de la începutul carierei de medic.




Vera Muntean

Vera Muntean, medic obstetrician-ginecolog, activează de 50 de ani:

− Această specialitate a fost și este necesară în toate vremurile pentru femei, care au un rol important în societate: de a deveni mame, de a fi soții sănătoase, de a prelungi generațiile, omenirea. De aceea este nevoie de medici ginecologi. De când activez s-a schimbat și structura maladiilor și societate. Sunt altfel de maladii, nu sunt așa multe și periculoase. Lumea este mai conștientă și mai informată, cunoaște metodele de prevenire. Când am venit în specialitate, erau avorturile distructive, strașnice pentru sănătatea femeilor, acum sunt foarte rare. Metodele de întrerupere sunt altfel, mai perfecționate, cu toate că trebuie să se pună accent pe prevenirea sarcinilor nedorite. Sarcinile trebuie să fie planificate, pe fon sănătos, mai avem de lucru în acest sens. Acum doar o mică parte din populație se adresează înainte de a concepe un copil, pentru a-și determina starea sănătății.

La începutul carierei mele, femeile noastre lucrau din greu, mai ales la ferme, duceau totul pe burtă, deseori erau cazuri de patologie a placentei. Lipseau contraceptivele și femeile mergeau la orice ca să întrerupă o sarcină, deseori se recurgea la avorturile celea criminale, prin metode populare, care provocau șoc bacterial. Erau și multe cazuri de letalitate a femeilor. Acum nu este așa.

Totodată, condițiile noastre de lucru s-au îmbunătățit, precum și legislația în domeniul sănătății. Pe vremuri nu se permitea intrarea în maternitate, copiii erau separați de mame după naștere, nu erau aplicați pe burtă și nu luau flora și imunitatea mamei. Nu erau imediat aplicați la sân, ceea ce avea efect negativ și asupra copiilor, și asupra femeilor.


Vasile Voloceai

Vasile Voloceai, medic chirurg, activează de 50 de ani:

− Orice spital raional sau republican este puternic, dacă secția de chirurgie este la un nivel înalt, deoarece aceste intervenții ridică nivelul și autoritatea instituției medicale. Cu părere de rău, chirurgii cu practică bogată precum Maria Danileico, Gheorghe Cernețchi s-au dus la pensie. A venit tineret, care este implicat și posedă destul de bine meseria, dar trebuie timp ca să se includă și să ajungă la nivelul corespunzător. Lucrăm mult ca să ținem chirurgia la un nivel înalt cu colegii mei, doctorul Costin, șeful secției, doctorul Manchevici, urolog.

Ultima vreme nu putem ține piept la volumul de lucru, care crește. Majoritatea bolnavilor sunt vârstnici, care vin tardiv la medic, cu multiple boli concomitente, din această cauză pe unii nu-i putem ajuta. Astfel, anul acesta este în creștere activitatea chirurgicală de până la 55,5%, dar avem și letalitatea generală și postoperatorie mai mare în acest an, fapt care se simte acum, la jumătate de an.

Activez de 50 de ani, am lucrat la Văleni, Cahul, ca felcer, șef de ambulatoriu, apoi am fost luat la armată, după care am lucrat ca felcer la Câșlița-Prut. Apoi am absolvit Institutul de Medicină din Donețk, Ucraina, am fost trimis la muncă în Tadjikistan, unde am lucrat patru ani, după care a urmat ordinatura clinică la baza Institutului de Medicină din Dușambe, apoi am revenit în Moldova. Aici am fost trimis să activez în funcție de șef al Secției chirurgie în Soroca, unde am lucrat până în 1987. Apoi am devenit medic de rând, ordinator, cum activez până în prezent. Prin comparație, în prezent chirurgia este mult mai înzestrată la capitolul aparataj. Avem aparate cu care putem efectua laparascopia de urgență sau programată; operații laparascopice policistectomia; operații ginecologice etc. S-a dezvoltat mult chirurgia de o zi, dacă înainte operam abcesele, carbunculele, furunculele, panaricii și pacientul era internat o săptămână, apoi în prezent după intervenție pacientul pleacă a doua zi acasă, pentru tratament ambulatoriu.


Angela Rusnac

Angela Rusnac, directoarea Spitalului Raional Soroca “Anatolie Prisăcari”:

− În cadrul instituției medicale activează 500 de angajați, dintre care 86 de medici, asistenți medicali, infirmiere și alt personal. Ne bucurăm mult că în ultimii cinci ani trei familii de tineri specialiști au fost dotați cu spațiu locativ în casa socială, dar ne întristăm că totuși asigurarea cu medici rămâne la cota de 80%, pe când la capitolul asistente medicale avem completarea de 103%, atât în serviciul spitalicesc, cât și în serviciul ambulatoriu.

E îmbucurător faptul că am implementat pentru prima dată în 2017 metoda de concurs la angajarea în serviciu și angajarea pe termen determinat. Au facilitatea să vină tinerii. Avem asistente medicale tinere, ceea ce a dis la micșorarea vârstei medii la angajați.

Cu părere de rău, nu vin tinerii specialiști care absolvesc universitatea de medicină. Am fost anul trecut la târgul locurilor vacante și nici un medic rezident nu a acceptat să vină în raioane, majoritatea vor să rămână în Chișinău și raioanele limitrofe capitalei, dar pentru un tânăr specialist este bine să înceapă în teritoriu, unde se face toată medicina de bază, unde avem cazuri complicate, interesante, așa medicul crește profesional.


Boris Pavel

Boris Pavel, profpatolog, activează de 46 de ani:

− Profpatologia se ocupă de examinarea persoanelor care se angajează și activează în condiții nocive, urmărim sănătatea lor. Sunt cazuri când îi recunoaștem apți de aceste munci, unor le punem anumite condiții, în dependență de factorii de risc. În ultima vreme lucrurile s-au schimbat, a apărut o Hotărâre de Guvern care reglementează acest domeniu. La începutul activității mele la Spitalul Republican, coordonam și salonul pacienților cu boli profesionale, acolo am văzut multe efecte ciudate asupra sănătății oamenilor. Era pe timpurile când la fiecare pom turnau chimicale cu căldările, nu erau cele necesare pentru protecția muncii sau dacă erau haine de protecție, nu erau îmbrăcate, ceea ce ducea la boli profesionale. Acum nu întâlnim așa efecte grave, deoarece s-a schimbat mentalitatea oamenilor, iar legislația a devenit mai strictă și acest domeniu este ținut la control.

Am activat și la statistică, un domeniu la fel de important. De exemplu, dacă statistica arată o rată de mortalitate înaltă de o anumită maladie, atunci autoritățile trebuie să ia măsuri, să se facă studii pentru a remedia situația.


Pelagheia Cucereavaia

Pelagheia Cucereavâi, șefa cabinetului control medical, Centrul de Sănătate Soroca, activează de 57 de ani:

− Am început activitatea în satul Bădiceni, ca ginecolog-obstetrician și pediatru. Acolo, cu suportul ministerului de resort, am deschis spital, deoarece natalitatea era foarte mare, cca 170 de copii cu vârstă de până la un an. Am deschis spitalul într-o casă mică, cu două camere, dar aveam scopul să fie construit spital mare. În patru ani s-a construit un spital cu capacitatea de până la 50 de paturi. Condițiile de lucru erau foarte grele. Deserveam 13 sate, la început două camere de spital nu erau de ajuns, dar ne descurcam. Aveam o căruță, care ne servea ca transport, nu era infrastructură, purtam cizme de cauciuc și ne duceam săptămânal cu căruța prin sate, să consultăm populația.

E greu de comparat cele spuse cu condițiile de acum, numai să vrei să lucrezi. Avem condiții, avem drumuri până la fiecare centru de sănătate din sate. Centrele de sănătate au primit mașini, iar numărul populației nu e așa mare ca pe timpuri.

Acum activez în calitate de terapeut, în activitatea mea este importantă consultația pe care o ofer pacientului, dar și lucrul profilactic. Cu trecerea timpului, cultura sanitaro-igienică a pacientului a crescut, precum și condițiile igienico-sanitare a populației s-au schimbat. Dar sunt factori de care oamenii nu se pot lăsa: fumatul, abuzul de alcool, factorii emoționali.


Ala Cucereavaia

Ala Cucereavaia, medic-cardiolog, activează de 43 de ani:

− Cardiologia este o specialitate care se află la un nivel foarte înalt în prezent. Acum 35 de ani, când mi-am continuat activitatea în calitate de cardiolog, nu erau metodele de diagnostic și de tratament ca acum. Cândva aveam un singur aparat de electrocardiogramă, o fonocardiogramă, acum sunt ecodopler, se fac coronarografie de asemenea, iar după cercetările detaliate se fac operații, care înainte se făceau la Kiev, la Moscova, iar acum se fac la Chișinău, la Spitalul Republican. Avem cardiochirurgi foarte buni, talentați, care fac bine operații. De asemenea sunt centre private, unde se fac operații la nivel înalt, de către specialiștii care au lucrat la Spitalul republican. Se fac operații la vicii cardiace înnăscute și dobândite, la bolnavi cu angină pectorală, după infarct miocardic, la vasele sangvine obturate se introduc stenduri anumite, la care noi pe vremuri doar visam. Se fac operații cu radiounde, anghioplastie — operații foarte frecvente.

Întotdeauna medicii au fost bine pregătiți. Toate perfecționările pe care le-am făcut până în1992 erau în fosta Uniune Sovietică, la Centrele de cardiologie din Moscova, Kiev, Minsk, Riga, Kislovodsk. Acum avem posibilitatea să participăm la diferite congrese în țările Uniunii Europene. După posibilitate, mulți specialiști din țară fac rezidentura în țările europene și ies la un nivel mai înalt și de diagnostic, și de tratament.


Larisa Arseni

Larisa Arseni-Herescu, medic obstetrician-ginecolog, activează din 1971:

− Cea mai mare importanță în viață și unica posibilitate a omului de a exista este sănătatea. Oricine ai fi, doctor, ministru, muncitor, măturător, boala ne atacă pe toți în mod egal. Dacă nu are sănătate, nici ministrul, nici marele cântăreț nu mai face nimic, e pierdut totul.

La începutul carierei era foarte mare avântul. Medicina este una dintre cele mai complicate științe pe care nu toți o înțeleg. Cândva unuia dintre cosmonauți, care era fizician de formație, i s-a îmbolnăvit un deget și atunci el a spus că degetul lui este mult mai complicat decât cea mai complicată rachetă cosmică, pentru că el a văzut câte terminații nervoase, câte vase există la fiecare milimetru. Este o știință foarte complicată, care progresează și trebuie studiată continuu, constant.

La început medicul este cu energie, cu mai puțină experiență, dar cu bagajul de bază de cunoștințe, iar după 47 de ani ai experiența, dar oricum trebuie să studiezi, să mergi la reciclări, să te dezvolți.


 


Articolul precedentAna BEJAN: „Sunt mândră că în anii grei, de răscruce, am putut să slujesc cu demnitate Țara și poporul meu…”
Articolul următor“Haiducii” din Costești în Cetatea Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.