FOTO: Veselă comestibilă – mai puține deșeuri, mai multă ecologie

0
86
Foto: homebusiness.ru

Pungile, PET-urile, paharele din plastic, precum și alte ambalaje care se descompun foarte greu se pare că ne înconjoară din toate părțile. Acestea nu doar că strică peisajul înconjurători din punct de vedere estetic, dar, se știe bine, dăunează sănătății umane și naturii înconjurătoare.

Nu în zadar mai multe țări au luat măsuri drastice de a reduce poluarea mediului cu asemenea ambalaje, inițiativă preluată și de țara noastră, care șchiopătează, la drept vorbind. E greu de renunțat la obiceiurile de a împacheta cumpărăturile sau bucatele comod și sigur, de a bea cafea din mers în pahare sau de a lua un prânz în caserolă din plastic, dar nu e imposibil. Pot fi găsite alternative mult mai prietenoase mediului și mai sănătoase pentru om.

Foto: ctv.by

În orașul Minsk, capitala statului Belarus, spre exemplu, un antreprenor vinde supa în vase comestibile. „Farfuria” are formă de con și este din aluat copt după o rețetă specială. Aceasta nu conține drojdii, nici ouă, coloranți sau conservanți, iar culoarea galbenă este obținută grație condimentului numit curcuma. Nuanța verde a paharelor se obține prin adăugarea spirulinei, iar dacă se adaugă suc de sfeclă roși — se obține o culoare roșietică.

Foto: ctv.by

“Sorbiți supa și mâncați paharul. Astfel nu rămân deșeuri, noi le minimizăm. Celor care vin prima dată, le oferim lingurițe, care sunt ecologice, din materiale biodegradabile”, explică Oxana Borco, cofondatoarea proiectului de producere a paharelor comestibile, pentru ctv.by. Astfel, afară de plusurile în favoarea naturii, consumatorul mai are și un bonus în formă de coptură.

Foto: ecobeing.ru

Potrivit ecobeing.ru, mai mulți designeri sau antreprenori din domeniul alimentației publice au găsit soluții pentru această provocare, ei au creat pahare pentru băuturi reci, cât și cești pentru băuturi calde. Spre exemplu, Dominique Ansel, proprietar și bucătar-șef al unei patiserii din New York, SUA, a lansat în 2014 pahare din aluat cu ciocolată, în care servea laptele de la o fermă de produse organice din apropiere. După ce servesc cafeaua, clienții unor cafenele din Italia pot mânca ceașca din aluat dulce cu glazură din zahăr, care servește nu doar ca un strat impermeabil pentru vas, dar și ca îndulcitor pentru cafea. Desigur, dacă este vorba de Cookie Cup, elaborate de designerul Enrique Luis Sardi, pentru marca Lavazza.

Foto: ecobeing.ru

Un tânăr din Republica Bașcortostan, Federația Rusă, a inventat lingura comestibilă, scrie homebusiness.ru. Potrivit sursei, Vadim Fattahov, bucătar-patiser de meserie, a inventat lingura comestibilă, fiind primul pe piața rusă în acest sens (în India și China deja existau produse asemănătoare). Lingurile făcute din făină, ouă și alte adaosuri pot fi utilizate atât pentru a mânca înghețată, iaurt, dar și pentru a mânca supă.

Foto: homebusiness.ru

La rândul lor, lingurile pot fi consumate, iar ca să placă mai mult consumatorilor, lingurile sunt preparate cu diferite gusturi: dulci cu ciocolată pentru deserturi, iaurt și înghețată sau cu usturoi pentru supă.
Oare cât de curată ar fi localitatea noastră, dacă am înlocui paharele și lingurile din plastic pe cele comestibile? Dar dacă renunțăm și la alte ambalaje din plastic în favoarea celor eco?

APROPO: 250 grame de plastic poate ajunge în corpul uman, timp de un an

Plasticul ajunge în corpul uman prin inspirarea bucăţelelor microscopice de plastic, prin mâncarea şi băutura care conţine plastic, în fiecare zi. Plasticul nu este biodegradabil, însă se descompune în bucăţi din ce în ce mai mici şi ajunge peste tot, inclusiv în lanţul alimentar, scrie Sursa: jurnal.md.

Astfel, fiecare dintre noi ar putea ingera echivalentul unui card de credit din plastic pe săptămână, a concluzionat un studiu recent realizat de WWF International, în principal în apa potabilă, dar şi prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încât plasticul din sistemele lor digestive este, de asemenea, consumat.

Şi mierea este un aliment care conţine plastic în cantităţi mai mari. În aceste condiţii, oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, într-un an 250 de grame de plastic, cât să umple o farfurie, iar pe parcursul vieţii — 79 de ani în medie — cantitatea ajunge la 20 de kilograme, cât două tomberoane pentru gunoi.


Articolul precedentIgor Dodon a înmînat „Ordinul de Onoare” lui Gabriel Gurman, medic cu renume originar din Soroca
Articolul următorVotat în două lecturi: Toate pensiile vor fi indexate, de două ori pe an
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.