Femeile din raionul Soroca, decise să candideze la alegerile locale

0
616

Circa 20 de femei din raionul Soroca care doresc să se implice în procesul decizional și să schimbe spre bine lucrurile în comunitățile lor au participat la un training desfășurat de Clubul Politic al Femeilor 50/50 (CFP), Filiala Soroca.

Decise să se implice în alegerile locale din acest an pentru funcții de primar sau consilier, viitoarele candidate au aflat de unde încep pregătirile pentru campania electorală și cum trebuie desfășurată aceasta, pentru a avea succes.

“Acest proiect a demarat de mai mult timp și este susținut de Guvernul Suediei, iar scopul principal este de a mobiliza femeia și de a-i da mai multă încredere pentru a decide și a se implica în viața publică, politică în special. Și așa cum suntem în ajunul campaniei electorale pentru alegeri locale, este important ca femeia să se implice, pentru că ea ca nimeni altul cunoaște problemele comunității, pentru că acestea în special țin de familii, de grădinițe, de mediul înconjurător, drumuri etc. Mai e nevoie de a o susține și a-i da curaj femeii să candideze, deoarece ca personalitate femeia este pregătită, școlită, dar încrederea îi lipsește. Nu în zadar se spune că o femeie decide să candideze în timp de șase luni, iar un bărbat decide în 11 minute. Seminarul a avut scopul de a le motiva, de a le deschide perspectiva de a candida, a participa în competiția electorală și de a învinge”, a menționat Elena Șișcanu, formatoare CPF 50/50.

“Campania electorală: stimulente, proceduri, strategii” — este genericul training-ului din care participantele au aflat care este cadrul legislativ privitor la procesele electorale în țara noastră; ce înseamnă o campanie electorală și care sunt etapele unei campanii. De asemenea, viitoarele concurente electorale au învățat tehnici de comunicare cu alegătorii, dar și modalități de comunicare cu instituțiile mass-media; drepturile și obligațiile candidaților electorali și alte informații utile în campania electorală pentru viitoarele alegeri locale. De asemenea, participantele au aplicat cunoștințele obținute la seminar în practică, elaborând în cadrul instruirilor un plan al campaniei electorale și au primit câte un Ghid al Candidatei în campania electorală, care le va fi util în pregătirile pentru scrutinul ce urmează.

Ana Bejan, formatoare CPF 50/50, Soroca: „Acest seminar face parte dintr-o campanie națională de motivare a femeilor să participe la viața politică, publică, socială. Am participat în politică peste 25 de ani și m-am convins că femeile trebuie mobilizate, încurajate să participe în campania electorală, pentru că acolo unde sunt femeile este echilibru, disciplină, responsabilitate, este o altă abordare a problemelor. Femeile sunt mai sensibile la problemele oamenilor și în alegerile locale este foarte important ca femeile să participe atât la funcția de primar, cât și la funcția de consilier. Cred că societatea noastră a depășit stereotipul patriarhal și, pe an ce trece, tot mai multe femei participă în viața politică, iar seminarul acesta ne-a demonstrat că avem multe femei tinere și active, care trebuie promovate și susținute să ia locul oamenilor lipsiți de scrupule și morală”.

În alegerile parlamentare din 24 februarie, pe Circumscripția Electorală Uninominală nr. 6, Soroca, patru dintre cei șapte candidați înregistrați au fost femei.

Prezent la eveniment, vicepreședintele raionului Soroca Vladimir Nicuța, care a fost și președintele Consiliului Electoral al CEU Nr. 6 Soroca, a menționat că susține prezența femeilor în politică și încurajează doamnele să se implice în alegerile locale. “Dintre cei șapte candidați electorali înregistrați, patru au fost doamne și în rezultatul alegerilor tot o doamnă a fost aleasă în circumscripția nr. 7 Soroca. Dar vreau să mai accentuez o cifră și anume cine au asigurat corectitudinea procesului electoral. Din 494 de membri ai Birourilor electorale a Secțiilor de votare 403 erau femei”, a menționalt Vladimir Nicuța.

Statistici de gen în cadrul APL din raionul Soroca:

  • Consiliul raional: 3 femei din 33 de consilieri;
  • Secretara Consiliului raional este femeie;
  • Consiliul municipal: 7 femei din 27 de consilieri;
  • 4 femei primar din 35 de primării în r. Soroca.

Participantele la trening s-au arătat mulțumite de informația pe care au primit-o, dar și de activitățile practice, care, spun ele, le-au ajutat să înțeleagă cum trebuie să acționeze, în cazul în care se înscriu în cursa pentru funcția de consilieră sau primar.

Nina Odaie, profesoară, Slobozia-Cremene: ”Îmi doresc să mă implic în politică și în viața comunității pentru a schimba ceva, pentru că îmi pasă de viitorul copiilor mei și doresc ca ei să rămână în țară, să beneficieze de studii calitative, să fie motivați să activeze aici, în țară. Mi-aș dori să pot îmbunătăți condițiile de studiu al elevilor, să asigur liniște locuitorilor comunei, deoarece sunt mulți bătrâni care locuiesc singuri, să îmbunătățesc condițiile de viață ale sătenilor prin atragerea proiectelor. La acest trening am acumulat cunoștințe noi care mă vor ajuta în scopul meu și am primit o doză mare de motivație”.

Lucia Eftodii, secretară, Șolcani: ”Participarea femeii în viața politică ar onora respectarea unui important principiu al democrației: egalitatea de gen. Un grad sporit de reprezentare a femeilor în politică ar contribui la realizarea egalității de drepturi și oportunități între bărbați și femei, la creșterea nivelului de reprezentare și de transparență a proceselor decizionale în cadrul activității formațiunilor politice. Activitatea în cadrul seminarului a conturat mai accentuat concluziile că: viața e o scenă de promovare continuă, unde nimic nu este imposibil. Determinate, școlite și motivate, femeile pot reuși marea schimbare spre bine a societății”.

Statistici de gen în Republica Moldova:

  • Populația RM — 3,55 mil. (2017)
  • Pensionari — peste 700 mii
  • Femeile reprezintă cca 52% din populația RM
  • Femeile reprezintă peste 56% din populația cu studii superioare
  • Femeile reprezintă, în medie, 40-48% din membrii de partide
  • Femeile reprezintă peste 80% din nr. angajaților în sistemul de educație
  • Femeile reprezintă peste 80% din nr. angajaților în sistemul de sănătate
  • În RM sunt două femei lidere de partid
  • 21 femei dintre 101 deputați (2017)
  • 5 femei în Guvern (2017)

Amintim că ultima dată alegerile locale s-au desfășurat în anul 2015, iar în acest an, mandatele aleșilor locali expiră, urmând să fie desfășurate noi alegeri. Deocamdată luna și ziua în care acestea vor avea loc nu au fost fixate.

Activitatea a avut loc în parteneriat cu AO Gender-Centru și face parte din Proiectul “Participarea echilibrată în procesul de luare a deciziilor” în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women, finanțat de Guvernul Suediei și UN Women.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Primăvara prinde culoare
Articolul următorOPINII: “Este ca și cum ai combina maioul cu cravată sau un costum sportiv cu papion. Va râde lumea de noi.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.