Falsuri vechi și noi de la Bogdan Țîrdea (II): Moldova va dispărea ca stat dacă va adera la Uniunea Europeană

0
87

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a înregistrat mai multe videouri în care sperie populația cu lichidarea Republicii Moldova sau declanșarea unui război. În opinia sa, aceste scenarii sunt posibile dacă Maia Sandu va câștiga viitoarele alegeri prezidențiale sau dacă R. Moldova va adera la Uniunea Europeană. Videourile cu astfel de declarații au fost publicate pe diferite canale și rețele de socializare. Afirmațiile lui Țîrdea nu sunt altceva decât un fals și o veche narațiune propagandistică promovată de politicienii pro-ruși înainte de alegeri. Stopfals.md a dezmințit în repetate rânduri aceste falsuri.

Țîrdea: Până în 2030, R. Moldova va dispărea și vom fi conduși din România

La 15 mai, Bogdan Țîrdea, deputat socialist în Parlamentul R.  Moldova a publicat pe pagina sa de Facebook un video în care vorbește, printre altele, despre o posibilă „lichidare a Moldovei” după aderarea țării la UE. „Proiectul de lichidare a Moldovei sau Unirea, marea Unire, este deja în ultima fază. Cifrele au fost deja stabilite: anul 2030, când, cică, Moldova ar trebui să adere la Uniunea Europeană sau, în cel mai rău caz, să se alăture României. Să știți că aceste lucruri se vor întâmpla simultan. Dacă vom adera la Uniunea Europeană, vom fi deja în România, și va fi sfârșitul jocului”, a declarat Țîrdea (0:03-0:29).

Aceeași înregistrare video a fost postată și pe o altă pagină de Facebook a lui Țîrdea, pe pagina «Смотри Не Перепутай» (o pagină-clonă a lui Bogdan Țîrdea), pe pagina Partidului Socialiștilor din Ceadîr-Lunga și în grupul „PENTRU MOLDOVA! NOI SUNTEM ÎMPOTRIVA LUI SANDU!”.

Videoul lui Țîrdea a fost publicat și de câteva canale de Telegram, printre acestea numărându-se Salut Moldova!Sputnik MoldovaPrimul în Moldova ȘtiriМолдавские ВедомостиМолдавия сегодня și, bineînțeles, propriul canal al lui Bogdan Țîrdea. Videoul a fost publicat și pe canalul de Tiktok oleg_spb78r, cunoscut pentru promovarea dezinformării.

În aceeași înregistrare video, deputatul socialist susține că dacă Moldova va adera la UE, vom fi conduși din România. „Dacă România ne va absorbi așa, mai dur, franc și prin fărădelege, vom ajunge și noi în Uniunea Europeană, dar și în NATO. Și nu văd niște contradicții deosebite între aceste două procese, pentru că atât aderarea la Uniunea Europeană, cât și aderarea și unificarea cu România vor însemna lichidarea efectivă a Republicii Moldova. Pentru că Moldova va fi guvernată direct de cetățeni din România. Dacă noi vom păși în Uniunea Europeană printr-un miracol, în 2030″, a declarat Țîrdea (0:30 – 1:08).

Într-o altă înregistrare video publicată pe Youtube la 28 mai, Țîrdea susține că victoria Maiei Sandu va duce fie la „lichidarea” Moldovei, fie la „război”. „O victorie a Maiei Sandu înseamnă două scenarii: fie lichidarea Moldovei, fie un posibil război” (15:25-15:35).

În continuare, el spune că dacă Moldova va adera la UE, cetățenii noștri își vor pierde etnia. Deputatul explică acest lucru prin faptul că limba „moldovenească” a fost „anulată” în actele legislative. „Acest proces de anulare a moldovenilor, de anulare a limbii moldovenești a început deja. Acesta este primul lucru care aproape că le-a reușit. Limba moldovenească a fost complet anulată în toate actele legislative. Ea nu mai există nicăieri”, a declarat Țîrdea (01:09-01:21).

Aderarea la UE nu înseamnă pierderea statalității

Uniunea Europeană este o uniune voluntară cu subiecți egali. Statele membre ale UE își păstrează independența și suveranitatea și au dreptul de a alege să adere sau să părăsească UE. O dovadă în acest sens este faptul că, la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a părăsit UE în aceleași granițe teritoriale și fără a-și pierde suveranitatea.Uniunea Europeană nu impune un control politic sau teritorial asupra statelor membre.

Mai multe instituții sunt implicate în procesul decizional la nivelul UE, în special:

– Parlamentul European, care reprezintă interesele cetățenilor UE și este ales de către aceștia;

– Consiliul European, alcătuit din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE;

– Consiliul Uniunii Europene (denumit și „Consiliul”), alcătuit din reprezentanți ai guvernelor statelor membre ale UE;

– Comisia Europeană, care reprezintă interesele UE în ansamblu.

Parlamentele naționale ale statelor membre ale UE joacă un rol în procesul de luare a deciziilor și de elaborare a legilor, alături de două organisme consultative: Comitetul European al Regiunilor (format din reprezentanți ai autorităților regionale și locale) și Comitetul Economic și Social European (constituit din reprezentanți ai organizațiilor de lucrători și angajatori și ai altor grupuri de interese). Astfel, o țară nu poate guverna o altă țară, așa cum spune Bogdan Țîrdea.

Declarațiile privind pierderea naționalității nu au niciun temei

Afirmația lui Țîrdea precum că „a început procesul de anulare a moldovenilor”, argumentând prin „anularea” limbii „moldovenești”, este o manipulare crasă. De fapt, noțiunea de „limbă moldovenească” a fost introdusă în mod artificial. Detalii despre cum și de ce a apărut „limba moldovenească” și despre influența Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice asupra limbii române, citiți în articolul de pe Stopfals.md.

Uniunea Europeană are 24 de limbi oficiale, inclusiv limba română. În calitate de organizație democratică, UE consideră că este necesar să comunice cu guvernele statelor membre și cu locuitorii acestora, cu întreprinderile și cu autoritățile publice în limbile lor materne. Fiecare persoană care locuiește în UE are dreptul de a ști ce se face în numele său și cu taxele sale și ce reguli trebuie să respecte. De asemenea, el trebuie să poată participa la afacerile UE fără a fi nevoit să învețe o altă limbă.

O portavoce a narațiunilor Kremlinului

Afirmația lui Bogdan Țîrdea precum că „victoria Maiei Sandu va duce la lichidarea Moldovei sau la război” repetă o veche narațiune propagandistică a Kremlinului promovată de alți politicieni pro-ruși. De exemplu, în aprilie 2023, când a candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, politicianul găgăuz Victor Petrov a acuzat autoritățile moldovenești că împing țara într-un conflict militar. Acum o lună, Igor Dodon a declarat că „Sandu ne conduce conform scenariului de lichidare a Moldovei”.

În aceeași ordine de idei este și unul dintre ultimele falsuri lansate de Bogdan Țîrdea, în care acesta susține că Uniunea Europeană ar înarma R. Moldova și că integrarea europeană ne va duce în NATO și la război, așa cum s-a întâmplat în Georgia și Ucraina. Portalul Stopfals.md a dezmințit aceste invenții.

În ultimele luni, falsurile despre NATO au apărut din ce în ce mai des, și nu este prima dată când Țîrdea dezinformează în privința acestui subiect, la fel ca și alți politicieni pro-ruși (dezmințiri aiciaiciaiciaici și aici).

Elena Celak, Stopfals.md


Articolul precedentDonatorii de sânge onorați la Soroca / VIDEO
Articolul următorAbsolvenți de nota 10: Cine sunt elevii care au scăpat de trei examene de BAC și ce meserii și-au ales / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.