Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele – din Rusia și China

0
224

Recent, portalul Bloknot-moldova.md a publicat un articol despre COVID-19, în care se spune că „moartea a fost adusă în Moldova din Occident”, Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) nu ar ajuta țara noastră în aceste vremuri grele, iar ajutoarele vin numai din Rusia și China. În spațiul public și în rețelele sociale sunt distribuite și alte afirmații că Moldova a fost abandonată în fața pandemiei de partenerii strategici din Vest. Aceste afirmații sunt false și speculative. În ultimele două săptămâni, mai mulți parteneri de dezvoltare a Moldovei, inclusiv UE și SUA au anunțat că oferă țării noastre ajutoare în bani sau ustensile medicale necesare pentru prevenirea și combaterea COVID-19.

La 26 martie, portalul Bloknot-moldova.md a publicat articolul „Смерть – с Запада, помощь – из России и Китая: коронавирус показал, кто чего стоит” (în traducere: „Moartea a venit din Occident, iar ajutorul – din Rusia și China, Coronavirusul a arătat cine și ce valoare are”. Subtitlul articolului transmite mesajul de bază al acestui text – „Гуманные и демократичные европейцы избавляются от молдаван, как от чужих” (în traducere – ”Europenii umani și democratici scapă de moldoveni, ca de străini”).

Portalul face referire la declarațiile unei persoane prezentată ca „politologul moldovean Igor Tolmaci”, care ar fi oferit un interviu portalului rusesc Regnum.ru. Citându-l pe Tolmaci, în articol se afirmă că infecția a fost adusă din Europa de Vest, în primul rând din Italia, de muncitori migranți moldoveni fugiți de acolo, iar în acest moment, asistența pentru republică nu a fost oferită de UE și SUA, care în ultimele trei decenii au fost considerați parteneri strategici”, „prieteni” și „parteneri de dezvoltare” unde Moldova urmează un „curs de integrare”. Dar așa-numiții „agresori mondiali” – Rusia și China au întins o mână de ajutor republicii noastre”. Textul este însoțit de un sondaj online al redacției cu întrebarea sarcastică: „Dvs. mai vreți încă în Uniunea Europeană?”.

Portalul Stopfals.md a încercat să afle cine este Igor Tolmaci și ce expertiză are acesta, însă în surse deschise nu sunt informații despre acest „politolog moldovean”.

Fals: Infecția a fost adusă din Europa de Vest

Autorul spune că infecția a fost adusă din Europa de Vest, în primul rând din Italia”. Într-adevăr, primul caz de COVID-19, înregistrat în Republica Moldova pe 7 martie 2020б a fost de import. Cazul a fost constatat la o femeie în vârstă de 48 de ani, revenită din Italia cu avionul de pe cursa Milano – Chișinău. La nivel mondial, însă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia declanşată de noul tip de coronavirus a apărut în China, în noiembrie 2019, iar pacienții cu această infecție au venit din diferite țări, atât din Vest, cât și din Est.

Fals: Doar Rusia și China au oferit ajutoare țării noastre

Este adevărat că Federația Rusă și China au transmis loturi de ajutoare țării noastre. Rusia a donat 10 mii de teste pentru depistarea Coronavirusului (ambasadorul rus la Chișinău a spus că acestea sunt „teste expres”, însă directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat pentru „Ziarul de Gardă” că aceste teste sunt, de fapt, clasice). Și China a oferit până acum țării noastre 2.500 de teste și 3 tone de medicamente, materiale și echipamente medicale necesare pentru stoparea răspândirii virusului COVID-19, inclusiv 100 mii de respiratoare de protecție. Aceste informații au fost intens promovate de președintele Igor Dodon care a mai anunțat că R. Moldova a comandat 100 de mii de teste din China.

Însă afirmațiile că doar Federația Rusă și China ne-au oferit ajutoare pentru combaterea COVID-19 nu corespund adevărului. Recent, atât SUA, cât și UE, dar și alți parteneri de dezvoltare au anunțat donații generoase pentru prevenirea și combaterea pandemiei în R. Moldova.

Datele oficiale lipsesc

Pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lipsește informația cu privire la ajutoarele pe care le-a primit R. Moldova pentru prevenirea răspândirii COVID-19, fiind  menționat doar ajutorul oferit de China. La 27 martie, portalul Stopfals.md a solicitat Ministerului Sănătății aceste date, însă până la momentul publicării articolului informația nu ne-a fost furnizată. Am solicitat datele și de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În răspunsul MAIE se spune că „acest dosar este gestionat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, iar „o informație exhaustivă la acest subiect ar urma să solicitați din partea MSMPS”.

Peste un milion de dolari de la americani și milioane de euro de la europeni

În lipsa unor date oficiale pe site-urile instituțiilor publice, am compilat informațiile despre ajutoarele oferite Republicii Moldova din comunicatele partenerilor de dezvoltare.

Astfel, Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat că va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor.

Fundația Soros-Moldova a anunțat că alocă o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea luptei cu noua pandemie. Banii vor fi direcționați în primul rând medicilor, asistenților sociali, polițiștilor și tuturor celor care sunt în dificultate în această perioadă. De asemenea, Fundația va transmite echipamente de protecție: măști, mănuși și soluții dezinfectante celor care sunt expuși unui risc sporit de infectare, dar nu le au la dispoziție.

La 30 martie 2020, Comisia Europeană a decis realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente ale celor șase țări din Parteneriatul Estic, inclusiv R. Moldova, în contextul combaterii epidemiei de COVID-19, iar fiecare țară urmează să solicite fonduri printr-o cerere motivată. Din banii care vor ajunge în R. Moldova se vor cumpăra ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, costume de siguranță, totodată vor fi alocate surse pentru instruirea angajaților din sănătate. În plus, Comisia Europeană va redirecționa 700 de milioane de euro în toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova, pentru a contribui la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și atenuarea impactului socio-economic al crizei provocate de Coronavirus.

De asemenea, Elveția și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au anunțat că oferă echipamente de protecție pentru a sprijini Moldova în lupta cu COVID-19. Sprijinul prevede un acord de 200.000 de dolari pentru a procura uniforme medicale de protecție pentru medicii din prima linie. Anterior, Elveția a anunțat donații prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă” de 63.700 de măști medicale de unică folosință, 54.600 de mănuși nitril și 760 de litri de dezinfectant pentru mâini și suprafețe pentru 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din zece raioane ale Republicii Moldova.

Și Guvernul Poloniei, prin intermediul fundației de stat „Solidarity Fund PL în Moldova”, anunță că a a lansat „Fondul de Urgențe”, în valoare de 40.000 de euro pentru intervenții rapide. În aceste zile, patru ateliere din Grupurile de Acțiune Locală din țară confecționează peste 15.000 de măști de protecție. Totodată, fundația a oferit deja un concentrator oxigenic pentru Spitalului clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar în următoarea perioadă „Solidarity Fund PL în Moldova” anunță că va transmite și alte dispozitive medicale. Urmează și donații sub formă de ecrane de protecție, măști, combinezoane și circa 3.700 de litri de dezinfectanți.  Fundația își anunță sprijinul pentru R. Moldova și în continuare, inclusiv pentru regiunea din stânga Nistrului.

Și Ministerul Afacerilor Externe din România anunţă că autorităţile române vor răspunde pozitiv la cererea de autorizare a livrării unor medicamente care pot fi achiziţionate din România, în acest scop fiind aprobată o excepție de la sistarea exportului de medicamente de către România, după instituirea codului roşu de risc de infecţie cu noul Coronavirus.

UPDATE 02.04.2020: Municipiul Iași, România, a donat municipiului Chișinău 200 de mii de RONI (aproximativ 41,5 mii Euro) pentru prevenirea și lupta cu COVID-19. Banii vor fi repartizați spre achiziționarea de echipamente medicale și consumabile pentru instituțiile medicale din capitală.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că ar putea acorda Republicii Moldova un credit de 117 milioane de dolari pentru a atenua impactul pandemiei de Coronavirus asupra economiei.

Pentru a combate dezinformările și speculațiile despre ajutoarele oferite R. Moldova pentru lupta cu COVID-19, portalul Stopfals.md va reveni cu informații actualizate la această temă.

Mariana Jacot, Stopfals.md

Articolul precedentANUNȚ: Consiliul comunal Vădeni invită la o licitaţie „cu strigare”
Articolul următorSituația la frontieră
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.