FALS: Studenții sunt obligați să promoveze referendumul și să renunțe la vacanță

0
94

PAS obligă studenții să facă campanie pro-referendum, iar astfel tinerii vor fi nevoiți să renunțe la vacanța meritată. Acest mesaj a fost transmis în ultimele zile în diferite articole și în postări pe rețelele de socializare. Drept „dovadă” este prezentată o circulară prin care Ministerul Educației și Cercetării (MEC) îndeamnă universitățile să faciliteze accesul în instituții al unui grup de inițiativă pro-referendum. Mesajul circularei a fost interpretat și distorsionat până s-a ajuns la fals. De fapt, participarea la întâlnirile cu grupul de inițiativă nu e obligatorie, ci voluntară, iar vacanța studenților nu a suportat nici o modificare.

Pe 30 mai, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a plasat pe pagina sa de Facebook o copie a circularei emise la 23 de mai, prin care MEC anunță universitățile că un grup de inițiativă apolitică numit „Ambasadori pentru referendum” urmează să recruteze tineri voluntari care vor promova „valorile europene și procesul de integrare europeană” prin intermediul prezentărilor informative în instituțiile de învățământ. „Astfel, vă rugăm să oferiți accesul grupului de organizare a inițiativei „Ambasadori pentru referendum” în cadrul instituției până la încheierea anului de studii”, se spune în circulara MEC semnată de secretara de stat Adriana Cazacu-Țigaie. „Fără comentarii. Deocamdată…” a comentat Vlad Filat.

Postarea sa a acumulat zeci de comentarii și distribuiri, fiind preluată de publicația „Комсомольская Правда в Молдове”, care a plasat pe site și pe pagina sa de Facebook un articol cu titlul: „PAS obligă studenții universităților să facă campanie pentru referendumul Maiei Sandu: Tineretul va fi nevoit să renunțe la vacanță vacanța meritată” (în original: «ПАС заставляет студентов вузов Молдовы агитировать за референдум Санду: Молодежи придётся отказаться от заслуженных каникул»). Același articol a fost publicat și pe site-ul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, dar și pe pagina de Facebook a formațiunii. Un mesaj similar a publicat și pe Telegram, unde a acumulat peste 11.500 de afișări.

MEC: „Circulara are caracter de recomandare”

Circulara a cărei copie a fost publicată de Vlad Filat într-adevăr a fost emisă de MEC și expediată universităților, însă ea nu presupune nici obligarea studenților să facă ceva, și nici lipsirea lor de vacanță, așa cum se anunță în articolele și postările citate mai sus. „Universitățile au autonomie universitară. Nu le impunem și nici nu le putem impune ceva. Noi expediem asemenea circulare foarte des și majoritatea sunt cu titlu de recomandare. Am expediat circulara din 23 mai drept răspuns la un demers al unui grup de inițiativă a tinerilor, care au solicitat acces în universități pentru a discuta cu studenții. Ea are titlu de recomandare, mesajul este apolitic. Noi pur și simplu încurajăm discuția cu tinerii, ei au discernământ critic, fiecare decide pentru sine. Se interpretează tendențios. Cine a fost student măcar o dată știe că studenții nu pot fi privați de vacanță și nu pot fi manipulați”, a explicat pentru Stopfals.md semnatara documentului, secretara de stat a MEC, Adriana Cazacu-Țigaie.

Solicitarea ca Ministerul Educației și Cercetării să faciliteze accesul grupului de inițiativă în universități a venit de la Președinție. Adrian Băluțel, șef al cabinetului președintei, spune că solicitarea „nu pune absolut nici o obligație pe studenți”. „La modul practic am încercat să facilităm activitatea acestui grup, ca să poată organiza în universități evenimente de informare, să plaseze materiale informative pe standurile instituțiilor și să invite studenți să se alăture ca voluntari. Dar nu este nimic obligatoriu și nu este nimic care ar perturba vacanța tinerilor. Este un efort pur voluntar. Deci este un fals grosolan afirmația că studenții prin această inițiativă sunt impuși să facă ceva. Grupul de inițiativă pro referendum a făcut în mai multe rânduri apeluri de înregistrare a voluntarilor și asta este în linia acelor eforturi”, ne-a spus Adrian Băluțel.

USM: „Studenții sunt persoane majore care au libertatea absolută de a se implica sau nu în activități civice sau politice”

Serviciul de presă al Universității de Stat din Moldova ne-a informat că deocamdată instituția nu a recepționat nici o solicitare de la grupul de inițiativă „Ambasadori pentru referendum” privind o eventuală întâlnire cu studenții: „Având în vedere că studenții USM sunt persoane majore, cu drept de vot, ei au libertatea absolută de a se implica sau nu în activități civice sau politice”, a comentat serviciul de presă al universității, care a adăugat că nu comentează „activitățile politice ale partidelor, precum și propaganda politică din mediul online”.

Stopfals.md a dezmințit până acum mai multe falsuri despre referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Falsuri de la „Комсомольская Правда в Молдове” și Partidul Comuniștilor

„Комсомольская Правда в Молдове” este o sursă media cunoscută pentru răspândirea de falsuri și narațiuni de dezinformare pro-ruse și anti-UE, dezmințite frecvent de Stopfals.md. Portalul nostru a inclus pagina web a publicației de limbă rusă în topul site-urilor care au promovat cele mai multe falsuri în anul 2023. În octombrie 2023, site-ul publicației, Kp.md, a fost blocat la cererea SIS, însă și-a continuat activitatea pe o nouă adresă web: md.kp.media.

Și comuniștii au fost în vizorul Stopfals.md, cu mai multe ocazii. De altfel, site-ul Partidului Comuniștilor preia frecvent articole de pe site-ul „Комсомольская Правда в Молдове”. Portalul nostru a demontat de mai multe ori falsuri ale reprezentanților acestui partid politic.

Viorica ZAHARIA,

Stopfals.md


Articolul precedentRezultate provizorii Parlamentul European. Câți eurodeputați va avea fiecare familie politică. Prezența la vot la nivelul UE: 51%
Articolul următorФЕЙК: Молдавская армия переходит под контроль Румынии и НАТО
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.